Οι κορυφαίοι ειδικοί από τα Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ κρίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερους από ένα εμβόλιο ώστε να καλυφθούν οι πολλές διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Της Αλεξίας Σβώλου
Με τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να αναφέρει πως 8 πειραματικά εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται παγκοσμίως σε στάδιο κλινικών ερευνών (σε ανθρώπους), κορυφώνονται οι προσδοκίες από το πρωτοφανές ερευνητικό ράλι που διεξάγεται στα επιστημονικά εργαστήρια με στόχο την παρασκευή του εμβολίου που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας.
Σχετικά Άρθρα:
Το εμβόλιο για τη φυματίωση δεν προσφέρει προστασία από το νέο κορωνοϊό
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της παρασκευής εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό
Τραμπ: Ο ιός θα εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο
Η. Μόσιαλος: Πότε θα έχουμε εμβόλιο και γιατί η Αφρική δεν έχει κορωνοϊό
Ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος πρώτος τόνισε από το Λονδίνο πως η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ξέραμε, μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Και μπορεί το πρότζεκ να φαντάζει δύσκολο αφού ο αόρατος εχθρός έχει μονόκλωνο mRNA, όπως και ο ιός HIV του AIDS-για τον οποίο κάθε απόπειρα για παρασκευή εμβολίου έχει ως γνωστόν πέσει σε τοίχο-αλλά όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας από το νοσοκομείο «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης, για πρώτη φορά γίνονται τόσο συντονισμένες ενέργειες για την έγκαιρη ανάπτυξη εμβολίου για τον SARS-CoV-2, με τη συμμετοχή των κορυφαίων ερευνητικών ομάδων του κόσμου.
Τέτοια κινητοποίηση και τόσο στενές συνεργασίες στην επιστημονική κοινότητα δεν έχουν ξαναγίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, οπότε όλοι αισιοδοξούν πως θα έχουμε ένα αποτελεσματικό κι ασφαλές εμβόλιο, αφήνοντας σαν αναπάντητο ερωτηματικό μόνο το «πότε» θα συμβεί αυτό. Κι ενώ οι ερευνητές προσπαθούν να συμπιέσουν τους χρόνους της ανάπτυξης των εμβολίων κάνοντας τους μήνες εβδομάδες και τις εβδομάδες μέρες ώστε η κλασική 5ετία να συρρικνωθεί σε 1,5 χρόνο, (διάστημα ρεκόρ), το ερώτημα «πότε θα έρθει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο» που κρέμεται στα χείλη όλων φαίνεται πώς είναι το λάθος ερώτημα. Γιατί όπως μεταφέρουν οι Καθηγητές της Θεραπευτική Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Στάθης Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζοντας μια δημοσίευση των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ στο περιοδικό Science, ένα εμβόλιο δεν αρκεί να λύσει το πρόβλημα. Όπως τονίζει στη δημοσίευση ο αντίστοιχος Τσιόδρας των ΗΠΑ, ο λοιμωξιολόγος Anthony Fauci (Φάουτσι), Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, «Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κανένα εμβόλιο ή πλατφόρμα εμβολίων δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις παγκόσμιες ανάγκες από μόνο του.»
«Για να καλυφθούν οι παγκόσµιες ανάγκες σε ηλικιωµένους, χρονίως πάσχοντες και άλλες ευπαθείς οµάδες, χρειαζόµαστε περισσότερα από ένα εµβόλια για τον ιό SARS CoV2», λέει ο Anthony Fauci.
Οι κατηγορίες των πειραματικών εμβολίων
Είναι ενθαρρυντικό ότι αρκετά διαφορετικά είδη εμβολίων βρίσκονται σε φάση κλινικής αξιολόγησης. Αυτά περιλαμβάνουν εμβόλια με ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, με ιϊκούς φορείς με δυνατότητα ή χωρίς δυνατότητα αντιγραφής, και προσεγγίσεις με χρήση DNA και mRNA. Κάθε μία από αυτές τις πλατφόρμες εμβολίων έχει πλεονεκτήματα και περιορισμούς.
Σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την ταχύτητα και την ευελιξία της κατασκευής, την ασφάλεια και την επαγωγή ικανοποιητικής ανοσολογικής αντίδρασης, το προφίλ της χημικής και κυτταρικής ανοσογονικότητας, τη διάρκεια της ανοσίας, το κόστος κατασκευής και τη σταθερότητα του εμβολίου.
Σήμερα βρίσκονται σε στάδια κλινικών δοκιμών ή ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε εμβόλια με βάση τα νουκλεϊκά οξέα από τις εταιρείες Moderna, BioNTech / Pfizer, CuraVac, οι οποίες αναπτύσσουν εμβόλιο με βάση το mRNA) και από την Inovio η οποία αναπτύσσει εμβόλιο με βάση το DNA. Μια άλλη πολλά υποσχόμενη κατηγορία εμβολίων με χορήγηση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης του ιού αναπτύσσει η Sanofi και η Novavax.
Τέλος, εμβόλια ιϊκού φορέα με αδενοϊό αναπτύσσουν η Janssen Pharmaceuticals, με ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα χιμπατζή (ChAdOx1) το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca και με ιό φορέα τον VSV η Merck.
Οι κορυφαίοι ειδικοί από τα Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ κρίνουν ότι θα χρειαστούμε περισσότερους από έναν τύπους εμβολίου, ώστε να καλυφθούν οι πολλές και διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε διαφορετικούς πληθυσμούς (για παράδειγμα νεότερους έναντι ηλικιωμένων και ειδικές ευπαθείς ομάδες).
Επίσης ,ο Anthony Fauci και οι άλλοι επικεφαλείς τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης εναρμονισμένων πρωτοκόλλων για να είναι δυνατή η διαφανής αξιολόγηση της σχετικής αποτελεσματικότητας κάθε εμβολίου. Αυτή η εναρμόνιση μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στις οποίες δημόσια κεντρικά εργαστήρια και ανεξάρτητοι βιοστατιστικοί θα αποτελούν τις κύριους αξιολογητές της αποτελεσματικότητας.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό