Η απόφαση αυτή έρχεται με τη βούλα της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, το οποίο απέρριψε την αίτηση γονιων, που είδαν το γραπτό του γιου τους να μηδενίζεται επειδή την ώρα των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».
Στο σκεπτικό των δικαστών μάλιστα, αναφέρεται ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αντιγραφή, Κι αυτό γιατί κατά την ώρα των εξετάσεων μπορεί ο χρήστης να επικοινωνήσει με άλλα πρόσωπα εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, “οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό»
Η ιστορία ξεκίνησε στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις, όταν κατά το διαγώνισμα για το μάθημα της «ανάπτυξης εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον», χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του. Ο εξεταζόμενος μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες, όμως η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία.
Αν και ο μαθητής είπε ότι έφερε το κινητό του μόνο εκείνη τη μέρα, επειδή τελείωναν οι εξετάσεις και θα τηλεφωνούσε στους φίλους του για να συναντηθούν, δεν έπεισε την επιτροπή.
Ο πρόεδρος της επιτροπής είδε ότι υπήρχε μια κλήση που είχε γίνει κατά το διάστημα που ήταν στο εξεταστικό κέντρο και σύμφωνα με τον εξεταζόμενο μαθητή, ήταν από συμμαθητή του στο φροντιστήριο. Η αιτιολογία φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή, με την επιτροπή να μηδενίζει την κόλλα.