Μετά το φορολογικό και ασφαλιστικό που ψηφίστηκε , η κυβέρνηση ήδη τρέχει, πριν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας:
– να φέρει και το επόμενο φοροπακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η ψήφιση θα γίνει το σαββατοκύριακο.
– να εκπληρώσει συνολικά 17 προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει την δόση. Πρακτικά, μέχρι τον Ιούνιο –και βλέπουμε- η κυβέρνηση θα φέρνει και άλλα μέτρα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
– να βρει την νομική (και πολιτική) φόρμουλα για να νομοθετήσει μέτρα λιτότητας, όχι μόνον για το ερχόμενο έτος αλλά για τουλάχιστον τα τρία επόμενα, με το πρωτοποριακό σύστημα του δημοσιονομικού «κόφτη» που θα παρακάμπτει την (εκάστοτε) κυβέρνηση και την Βουλή, για να κόβει αυτόματα κρατικές δαπάνες, ακόμα όμως και μισθούς και συντάξεις.
Όπως προκύπτει από όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την πολύωρη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου:
– «κόφτης» θα μπαίνει σε όλα τα κονδύλια, με εξαίρεση τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα κατονομάζονται.
– ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο, αν τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι έπεσε έξω ο προϋπολογισμός της περασμένης χρονιάς.
Την Κυριακή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Το απόγευμα της Κυριακής θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως αποφασίστηκε στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, υπό τον Νίκο Βούτση.
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ, ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης και θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη και την Παρασκευή, και στην Ολομέλεια το Σάββατο (από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ) και την Κυριακή (έως τις 6 το απόγευμα).
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και τον «κόφτη» που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει οριστικοποιηθεί με τους Θεσμούς, αλλά και ρύθμιση για το «πόθεν έσχες».
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες», πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος της εκάστοτε Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμη, θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής «πόθεν έσχες» με δικαστικούς, ενώ η Επιτροπή θα εξετάζει πλέον μόνο υποθέσεις των πολιτικών προσώπων και των αιρετών. Οι υπόλοιποι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην ανεξάρτητη Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.