Ο Σείχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, συγκάλεσε για τη Δευτέρα σύνοδο των ηγετικών μελών της οικογένειας του, ανέφερε το δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες στο εμιράτο, ετοιμάζεται να μεταβιβάσει την εξουσία στο γιο του πρίγκιπα Σείχη Ταμίμ.
«Ο Σείχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την κυβερνώσα οικογένεια και τους πρεσβύτερους», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με την πιθανή διαδοχή.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες του Κατάρ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα μέσα Ιουνίου, ότι ο εμίρης ετοιμαζόταν να μεταβιβάσει την εξουσία του πλούσιου σε φυσικά κοιτάσματα κράτους, με τον σημαντικό διπλωματικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, στο γιο του.
«Ο εμίρης είναι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει τη νέα γενιά. Έχει την πρόθεση να μεταβιβάσει την εξουσία στον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Ταμίμ και να κάνει ανασχηματισμό ώστε να διορίσει ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων στο υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
«Ο εμίρης θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός, δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να αποσυρθεί εντελώς, αλλά να διαδραματίσει έναν πιο τιμητικό ρόλο, έτσι ώστε ο γιος του να μπορέσει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και, συνεπώς, να γίνει ο βασικός υπεύθυνος για τη χώρα», ανέφερε από την πλευρά της μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Στην περίπτωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ακόμη και ο ισχυρός πρωθυπουργός Σείχης Χαμάντ μπιν Γιασέμ μπιν Γιαμπρ αλ – Θάνι, θα μπορούσε να χάσει την θέση του ή τουλάχιστον να απολέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου των Εξωτερικών, σύμφωνα με διάφορες πηγές.
Ο πρωθυπουργός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δυναμική εξωτερική πολιτική του Κατάρ, το οποίο πήρε μέρος στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, καθώς επίσης είχε υποστήριξε ενεργά τους σύρους επαναστάτες κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο εμίρης, του Κάτάρ που γεννήθηκε το 1952, και ανέβηκε στην εξουσία το 1995 μετά από επανάσταση στο παλάτι, είναι ο αρχιτέκτονας του σύγχρονου Κατάρ και έχει κάνει αυτό το κράτος ένα σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκηνή.
Γεννημένος το 1980, ο σεΐχης Ταμίμ, δεύτερος γιος του Εμίρη και της Σειχά Μοζά, δεύτερης συζύγου του, είναι αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής.