Ενεργειακή κρίση: Αντίθετες δηλώνουν Πορτογαλία και Ισπανία απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Φωτιά στην Πεντέλη – Πέτρος Κουσουλός: «Ζήσαμε εικόνες αποκάλυψης στο Ντράφι»
- Κρανίου τόπος το Ντράφι – Το οδοιπορικό στα καμένα μετά το πέρασμα της Φωτιάς στην Πεντέλη
- Φωτιά στην Πεντέλη: Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και αντί πρασίνου μαυρίλα (αποκλειστικές φωτό-βίντεο)
Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν χθες, Τετάρτη, οι Βρυξέλλες όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια. “Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί” στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο, δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.
Η πρόταση της Επιτροπής “δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες”, με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία, εξήγησε.
Η Πορτογαλία συντάσσεται έτσι με τη θέση της Ισπανίας, η υπουργός Οικολογικής μετάβασης της οποίας, Τερέσα Ριμπέρα, εναντιώθηκε στην πρόταση αυτή εκτιμώντας πως δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε “δίκαιη” ούτε “αποτελεσματική”.
«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε συγκεκριμένα η Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.
«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.
«Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους» και «η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», υποσχέθηκε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους “27” να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.
Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει “ό,τι μπορεί” προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Σε περίπτωση “σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης”, και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους “υποχρεωτικούς στόχους”, κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί “υποχρεωτικός” ο στόχος του 15%.
“Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη”, δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε “να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας” φέτος.