Είναι πολλά τα λεφτά που ζητούν οι εταίροι και δανειστές και ο λογαριασμός στο Οικονομικό επιτελείο δεν βγαίνει.
Οι επιλογές είναι δύο. Είτε θα αυξηθεί κατά πολύ ο ΦΠΑ και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω χιλιάδες προϊόντα, ενέργεια και υπηρεσίες, είτε θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ ως έχει.
Ο φόρος που αποτέλεσε την Αχίλλειο Πτέρνα της προηγούμενης κυβέρνησης και που η κατάργησή του αποτέλεσε το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται ότι διατηρείται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.
Πλέον και ενώ οι πληροφορίες και οι διαρροές μιλούν για μια διαπραγμάτευση που βαίνει στο τέλος της όλα δείχνουν ότι εταίροι και δανειστές δεν απαιτούν απλά ίδια έσοδα, αλλά περισσότερα και έτσι θεωρείται απίθανη μια μείωση εσόδων από βασικούς φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ που αποφέρει 2,65 δισ ευρώ.
Επισήμως το σχέδιο παραμένει για ανακοίνωση εντός του Ιουνίου νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα μειώσουν στο σύνολό τους φόρους που αφορούν στα ακίνητα. Ανεπίσημα ωστόσο οι διαρροές που αφορούν στη συμφωνία λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε επίπεδο εσόδων γίνεται λόγος για “πάγωμα” στο θέμα των αντικειμενικών αξιών.
Με λίγα λόγια ο ΕΝΦΙΑ μένει ως έχει και μαζί και όλοι οι υπόλοιποι φόροι των ακινήτων.
Πέρα από τα ακίνητα και σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση φαίνεται πως κερδίζει χρόνο στο θέμα των εργασιακών που φαίνεται ότι μετατίθενται σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο… Ως τότε μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται και “μονομερής ενέργεια” στο κομμάτι των συλλογικών συμβάσεων από την Αθήνα με την κυβέρνηση να επιχειρεί να βάλει τάξη στο χαοτικό, όπως εκτιμά το Μαξίμου, περιβάλλον που επικρατεί.