Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

(ΕΓΓΡΑΦΟ) Απόρρητη επιστολή τραπεζίτη βάζει φωτιά στην υπόθεση Βγενόπουλου για τα θαλασσοδάνεια

Νέα διάσταση στην υπόθεση της έρευνας για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον τρόπο που χορήγησε η Τράπεζα Λαϊκή-Marfin εκατοντάδες εκατομμύρια σε ορισμένους επιχειρηματίες, δίνει η εμπιστευτική επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Ε. Μπουλούτα, που είναι σήμερα καταζητούμενος.

Η επιστολή η οποία στάλθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2011 στον Μπουλούτα από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Κύπρου Αθ. Ορφανίδη, αποκαλύπτει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βγενόπουλου με τον Ορφανίδη, στην οποία του αποδόθηκαν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατούσε στην Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βγενόπουλος υποστηρίζει πως όσα καταλογίζονται εναντίον του για θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες αλλά και συνεταίρους του (όπως η Φράγγου με την οποία ήταν συνέταιροι στην IRF και έλαβε 270 εκατομμύρια δάνεια) είναι μια κακόβουλη κριτική των Κυπρίων, η οποία εφευρέθηκε μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα.

Ο Ορφανίδης αναφέρεται σε συνάντησή του με το Βγενόπουλο στις 4 Νοεμβρίου του 2011. Φαίνεται πως σε αυτή τη συνάντηση στην οποία του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Τράπεζα, ο Βγενόπουλος εμφανίζει ως αιτία την απόσυρση των καταθέσεων, πράγμα που υποστηρίζει και σήμερα για την κατάρρευση της Λαικής. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης όμως δεν αποδέχεται την επιχειρηματολογία αυτή λέγοντας αφενός πως η απόσυρση αυτή δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα και αφ ετέρου πως ακόμη και γι αυτή την απόσυρση καταθέσεων έχει ευθύνη ο Βγενόπουλος και όχι το “ελληνικό πρόβλημα” της κρίσης. Ο Ορφανίδης αποδίδει την κατάρρευση στον τρόπο που χορηγήθηκαν τα δάνεια και τις ευνοικές για συγκεκριμένους επιχειρηματίες συμφωνίες αποπληρωμής οι οποίες δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας.

Είχαν αποδώσει στο Βγενόπουλο ευθύνες για την κατάρρευση παρουσία του και όχι αφού έφυγε

Αναφέρεται στην επιστολή του προς το Μπουλούτα, όπου συγκεκριμένα ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου γράφει: “ισχυρίζεστε ότι ο αποκλειστικός λόγος της σημερινής κατάστασης είναι η απώλεια καταθέσεων πέραν των 4,1 δις ευρώ μέχρι στιγμής για το 2011, ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και των ανησυχιών που αναπτύσσονται για το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου.

Επιπρόσθετα αναφέρεται στην επιστολή σας, ότι ουσιαστική επίπτωση είχε και η σταδιακή απώλεια δυνατότητας άντλησης ρευστότητας από ομόλογα, λόγω των αλυσιδωτών υποβαθμίσεων , είτε γιατί έχουν καταστεί μη αποδεκτά είτε γιατί έχει μειωθεί δραματικά η τιμή τους. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αποτελούν ικανοποιητικές εξηγήσεις. Πέραν των όσων αναφέρονται στην επιστολή σας με ημερομηνίες 4 Νοεμβρίου 2011, ο δυσμενής επηρεασμός της ρευστότητας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στους μη συνετούς χειρισμούς στους οποίους προέβη η διεύθυνση της Τράπεζας. Για παράδειγμα υπήρξε απελευθέρωση δεσμευμένων καταθέσεων για συμμετοχή πελατών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό σας ότι ακόμα και αν για τα επενδυτικά δάνεια υπήρχε τοκοχρεωλυτικό πλάνο αποπληρωμής η επίδραση στη ρευστότητας δεν θα ξεπερνούσε τα 40 με 60 εκατομμύρια ευρώ, δεν το αποδέχομαι καθώς σύμφωνα με τα ενώπιόν μας στοιχεία η επίδραση στη ρευστότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Επιπλέον, παραχωρήθηκε μεγάλος αριθμός επενδυτικών δανείων με μεγάλο μέρος της αποπληρωμής στη λήξη τους και επιπρόσθετα έχουν δοθεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις για επενδυτικούς σκοπούς υπό μορφή τρεχούμενων λογαριασμών και για τους οποίους δεν υπάρχει τακτό πρόγραμμα αποπληρωμής κεφαλαίου και επηρεάζουν σημαντικά τη ρευστότητα της Τράπεζας”.


Διαβάστε τις αποκαλύψεις του eReportaz: 2 δις ευρώ κλειδωμένα στα… γραφεία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ