Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων που ζητούν οι Θεσμοί από την Ελλάδα θα εστιάσει το προσεχές Eurogroup της 20ης Μαρτίου όπως προκύπτει από έγγραφη ενημέρωση που παρείχε στην ολλανδική Βουλή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την ίδια έγγραφη ενημέρωση αποδεικνύεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνδέουν τα αντισταθμιστικά μέτρα του ελληνικού προγράμματος με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και όχι με την απλή επίτευξή τους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας η επίμαχη αναφορά για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Οι Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της αποστολής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου οι Θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υλοποίηση μια δέσμης μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα συζητήθηκε η προσαρμογή της δομής των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.
Για το σκοπό αυτό, έγιναν συζητήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων.
Επίσης συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.
Στο Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για τις διεξαχθείσες συζητήσεις»…
Οι συζητήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων που αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας είναι ουσιαστικά οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Όσον αφορά στο θέμα του ασφαλιστικού υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έφυγαν από την Αθήνα επιμένοντας σε περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, μια και έξω, από το 2020, απορρίπτοντας τα σενάρια για σταδιακές μειώσεις σε βάθος πενταετίας ή τριετίας. Η δε κυβέρνηση απορρίπτει μειώσεις 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν δεν δεχθεί η διαπραγμάτευση δεν κλείνει.
Διαβάστε επίσης:
Στα φορολογικά οι Θεσμοί αναφέρουν ότι το αφορολόγητο να μειωθεί από το 2019 στα 5.900 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισαν δε πως αν η κυβέρνηση θελήσει να καθιερώσει έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή κοντά στο 10% στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να μειώσει το αφορολόγητο ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, η ενημέρωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών αποδομεί την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως «βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».
Η διαφορά είναι πρόδηλη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει πως θα αρκεί η επίτευξη και όχι η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα. Δηλαδή η κυβέρνηση για τους δικούς της εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εμφανίζεται να υποστηρίζει πως εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ύψους 3,5% του ΑΕΠ απλά πιαστεί, χωρίς να ξεπεραστεί, τότε αυτομάτως θα τεθούν σε ισχύ τα θετικά μέτρα. Αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα που περιγράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.