Με νέα εμβόλια αναμένεται να εξοπλιστεί η εμβολιαστική φαρέτρα, καθώς, όπως, εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Βίκυ Κατσαούνου, δύο σκευάσματα έχουν δοκιμαστεί και βρίσκονται σε τελικό στάδιο για να λάβουν έγκριση για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (ιό RSV), που ταλαιπώρησε φέτος εκατομμύρια ανθρώπους (ενήλικες και παιδιά).
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Σε τελικό στάδιο για έγκριση ανοσοποίησης τα σκευάσματα για συγκυτιακό ιό και πνευμονιόκοκκο.
Πνευμονιόκοκκος
Παράλληλα, ήδη στην πατρίδα μας έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμο εδώ και λίγες μέρες το νέο 20δύναμο εμβόλιο (PCV20) για τον πνευμονιόκοκκο που έρχεται να αντικαταστήσει τα δύο παλαιότερα, δηλαδή το 13δύναμο το οποίο γινόταν άπαξ στην ενήλικη ζωή και το 23δύναμο πολυσακχαρικό που έπρεπε να γίνει έστω και μία φορά σε συνδυασμό με το άλλο ή ανά 5ετία, αν επαναλαμβανόταν.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων για τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει παρασκευαστεί εμβόλιο, όπως είναι η ελονοσία, μια νόσος όχι μόνο του αναπτυσσόμενου κόσμου. «Κρούσματα ελονοσίας καταγράφονται στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να επιτηρεί την επιδημιολογία της ελονοσίας, ενώ μέχρι τώρα άκαρπες έχουν αποβεί οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και εμβολίου για τον ιό HIV», προσθέτει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κανένα μέσο δεν είναι πιο αποτελεσματικό για να σώσουμε ετησίως 6 εκατομμύρια ζωές μικρών παιδιών και να αποφύγουμε σοβαρές αναπηρίες σε 750.000 άτομα από τον εμβολιασμό.
Τα εμβόλια είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, και για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως και αν το αποκαλούμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι που το συντηρούν δεν είναι… χομπίστες! Πρόκειται για εξαιρετικά καλά οργανωμένες ομάδες, που διαδίδουν τις απόψεις τους κυρίως μέσα από τα social media, εκεί όπου μπορεί να διαστρεβλωθεί κάθε επιστημονική αλήθεια, προσθέτει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Κενά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία στον εμβολιασμό ρουτίνας πρωτίστως των παιδιών και των εφήβων και δευτερευόντως στους ενήλικες. Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, στην πατρίδα μας έμειναν πίσω κυρίως οι εμβολιασμοί των εφήβων, καθώς οι γονείς των παιδιών ηλικίας έως 11 ετών είναι πολύ πιο τυπικοί με τη διενέργεια των εμβολίων της παιδικής ηλικίας.
«Ήδη έχουμε δει από την εποχή του κορωνοϊού ότι μειώνεται η αποκτηθείσα ανοσία για τη μηνιγγίτιδα C, ενώ έχει μειωθεί και ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β, την ανεμοβλογιά και τον ιό HPV. Όλα αυτά είναι απόρροια της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό με το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα A, C, W, Y135, το MMR (της ανεμοβλογιάς), το Bexsero (για τον μηνιγγιτιδόκκο Β) και το εμβόλιο έναντι του HPV (του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων), υπεύθυνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για άλλα εννέα ογκολογικά νοσήματα σε γυναίκες και άνδρες.
Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είχε εισηγηθεί το εμβόλιο HPV, που σήμερα γίνεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών και στα κορίτσια και στα αγόρια (αποζημιώνεται πλέον και για τα αγόρια) να γινόταν νωρίτερα την ηλικία των 10 ετών και να μη μετατεθεί για την εφηβική ζωή, καθώς οι έφηβοι αισθάνονται άτρωτοι, ζουν για τη στιγμή και δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την αξία του εμβολιασμού, γιατί αυτή ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου.
Επικαιροποίηση
Οι συστάσεις για τα εμβόλια ενίοτε χρειάζονται επικαιροποίηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που είναι ρευστά. Έτσι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου και η Αδαμαντία Λιαπίκου, επιμελήτρια Α’ πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», εξηγούν ότι συστήνεται ο επανεμβολιασμός για τον κοκκύτη, όπως και με το νέο εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου και έναντι του έρπητα ζωστήρα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων έχει έρθει σε επαφή με τον ιό της ανεμοβλογιάς, που δεν εκριζώνεται ποτέ από τον οργανισμό, παραμένει σε κατάσταση ύπνωσης και εκδηλώνεται όταν «πέφτει» το ανοσοποιητικό μας. Επίσης, επανεμβολιασμός απαιτείται για τον τέτανο, ανά δεκαετία!
Αντι-ιικές θεραπείες
Από τη δική του μεριά ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, παρουσίασε και τα πρώτα συγκεντρωτικά δεδομένα στη χώρα μας για τα 20.000 άτομα με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που έλαβαν αντι-ιικές θεραπείες και η χρήση των αντι-ιικών χαπιών έδειξε ότι μειώθηκαν κατά 70% όλοι οι σκληροί δείκτες, που περιλαμβάνουν τον θάνατο, τη σοβαρή νόσηση και την εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως προσθέτει η Αδαμαντία Λιαπίκου, επιμελήτρια Α’ πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κυστική ίνωση και διάμεση πνευμονική ίνωση πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται έναντι του κορωνοϊού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Μόνο κέρδος
Τελικά, όπως καταλήγει ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος από την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο εμβολιασμός αποτελεί πολιτική υγείας που αξίζει στο ακέραιο και το τελευταίο cent που θα δαπανηθεί σε αυτόν. Σύμφωνα με οικονομοτεχνικές μελέτες, κάθε ευρώ που δαπανάται σε προληπτικό εμβολιασμό αποφέρει ως κέρδος στο σύστημα υγείας 20 έως 52 φορές μεγαλύτερο χρηματικό όφελος και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε βάση στα λόγια των ειδικών και να μην δίνουμε βάση στα fake news που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο!