«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», είπε σε διάγγελμά του, το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της χώρας, ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, ανακοινώνοντας το θάνατο του 90χρονου ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η σορός του Φιντέλ Κάστρο θα αποτεφρωθεί, ενώ καταλήγοντας χρησιμοποιήσει τη γνωστή φράση – ορόσημο του κομαντάντε, «Hasta la victoria siempre!» (Μέχρι τη νίκη). Η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Εννιά ημέρες πένθος στην Κούβα
Στις 4 Δεκεμβρίου, στο Σαντιάγο ντε Κούβα, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.
Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη, ενώ μια πομπή με τις στάχτες του θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.
Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης σε ηλικία 90 ετών.
Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του Κράτους, σε λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε, κήρυξε «εθνικό πένθος εννέα ημερών» από το Σάββατο (σήμερα) έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα διακοπούν «όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα», όπως διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.
Ιστορικό
Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα επί σχεδόν μισό αιώνα, πριν παραχωρήσει, το 2008, την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, λόγω προβλημάτων υγείας. Το 2006 είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο.
Πήρε την εξουσία μετά την επανάσταση εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, το 1959, και παρέμεινε στην ηγεσία της Κούβας επί 49 χρόνια, επιδεικνύοντας σιδερένια πυγμή.
Δημιούργησε ένα μονοκομματικό κράτος, αψήφησε την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο 50 χρόνια και υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Φιντέλ Κάστρο δαιμονοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της, αλλά ταυτόχρονα έτυχε θαυμασμού αναρίθμητων υποστηρικτών του ανά τον κόσμο. Σύμβολο των ελπίδων του τρίτου κόσμου και των απελευθερωτικών κινημάτων στην αρχή της επανάστασής του, ο «Barbudo» (γενειοφόρος) με την πράσινη στρατιωτική στολή, μετατράπηκε σιγά σιγά σε έναν δογματικό ηγέτη, αρνούμενος κάθε φιλελευθεροποίηση και εμποδίζοντας κάθε αντιπολίτευση.
Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.
Ο τέως πρόεδρος της Κούβας δεν έκανε καθόλου δημόσιες εμφανίσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, γεγονός που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Όμως εδώ και ενάμιση χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.
Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης, στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.
Σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας του
Δικηγορεί στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.
1953: Επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.
1956: Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.
1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.
1959-76: Πρωθυπουργός.
1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του “Partido Unido De La Revolucion Socialista” (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).
Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.
Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.
15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.
Από το 1992: Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.
24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.
25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.
6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβα διανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του, δύο για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και μία για “ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών”.
17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο Κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες,τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.
27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.
31/7/2006: Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.
19/2/2008: Ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24/2, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβουλίο νέος πρόεδρος της χώρας.
25/11/2016: Πεθαίνει.
ΗΠΑ: Πανηγυρισμοί και πυροτεχνήματα στο Μαϊάμι για το θάνατο του Κάστρο
Οι αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο είναι ανάμεικτες, καθώς ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας είχε θερμούς υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.
Φόρο τιμής απέτισαν πολλοί ηγέτες παγκοσμίως, όπως ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος τόνισε ότι «οι επαναστάτες ανά τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν την κληρονομιά του».
Στους δρόμους της Αβάνας επικρατούσε ηρεμία, ενώ ορισμένοι κάτοικοι έδειξαν την λύπη τους όταν έμαθαν τα νέα.
Αντίθετα, στη συνοικία Μικρή Αβάνα στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου ζουν πολλοί εξόριστοι της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας, η είδηση του θανάτου του Κάστρο, έφερε… ξεφάντωμα , και πολλοί βγήκαν στους δρόμους με κουβανικές σημαίες, πανηγυρίζοντας το γεγονός.
Αναλυτικότερα, με το που μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του Κάστρο, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανοκουβανών ξεχύθηκαν στους δρόμους με τα οχήματά τους κορνάροντας μανιωδώς, και συγκεντρώθηκαν έξω από το εστιατόριο Versailles στη «Μικρή Αβάνα» με κουβανικές σημαίες, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι γύρω δρόμοι.
Champagne popping in front of Versailles in Little Havana #FidelCastro #Cuba pic.twitter.com/23Ed8dnn9V
— Danny Rivero (@TooMuchMe) November 26, 2016
Οι συγκεντρωμένοι χορεύουν, τραγουδούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον.
«Περιμέναμε να συμβεί πολύ καιρό αυτό» δηλώνουν, κάποιοι εξ αυτών. «Ελευθερία» φωνάζουν κάποιοι άλλοι. «Party time Cuba!» (Ώρα για πάρτι Κούβα) δηλώνουν ενθουσιωδώς κάποιοι άλλοι, ευελπιστώντας ότι ο θάνατος του Κάστρο θα καταφέρει και το τελικό πλήγμα στο κομμουνιστικό καθεστώς.