Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ελεύθεροι και οι 13 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των ομολόγων

Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά όλοι οι καταδικασθέντες για το “κρυφό ομόλογο” των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε υπερτιμημένο σε 4 ασφαλιστικά ταμεία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να δώσει αναστολή στην έφεση σε όλους τους εμπλεκόμενους επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους.
Για τους Γ. Αποστολίδη, Θ. Πρινιωτάκη και Γ. Παπαμαρκάκη επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 100.000 ευρώ ορίστηκε για τους Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Π. Δεμέστιχα, Γερ. Κανιδάρη και Κ. Χρηστίδη.
Αντίστοιχα ο Χ. Αδαμόπουλος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ οι Ν. Μούγος και Α. Σαββίδης από 50.000 ευρώ ο καθένας.
Τέλος για στην Π. Καραδήμα και στους λογιστές Αγγ. και Δημ. Λιάτη επιβλήθηκε ο περιοριστικό όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους και τους 13 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας μάλιστα, μετά από οκτώ χρόνια, ότι θ;α πρέπει να καταδικαστούν σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα και όχι με βάση την εισαγγελική πρόταση κατά την οποία θα έπρεπε ορισμένοι εξ αυτών να απαλλαγούν για συγκεκριμένα αδικήματα.[/quote_text]

Έτσι, στους περισσότερους από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους για το «κρυφό ομόλογο» δόθηκαν δεκαετείς καθείρξεις.

Αν και τελικά γλίτωσαν τις ισόβιες ποινές, το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων επέβαλλε στους:

-Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ , κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

-Παναγιώτα Καραδήμα πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20

-Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ , κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20

-Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20 χρόνια

-Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20

-Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιςτηριακής εταιρίας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια

-Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών , εκτιτέα τα 25 χρόνια

-Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών , εκτιτέα τα 25.

-Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρίας J.P Morgan , κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25

-Αβραάμ Σαββίδη, J.PMorgan, κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25

-Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank , κάθειρξη 15 ετών

-Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών .

Το δικαστήριο παράλληλα διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρείται παράνομη περιουσία. Για τον πρώτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230 χιλιάδων ευρώ. Επίσης επέβαλλε χρηματική ποινή – “μαμούθ” στον Γιώργο Χατζημαρκάκη ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης επιδίκασε επίσης χρηματική ικανοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη οι οποίοι όπως και οι Α. Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος απουσιάζουν από το δικαστήριο.

Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως κατά περίσταση για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απιστία στην υπηρεσία, εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου (ν. 1608/50).

Το δικαστήριο κήρυξε αθώο μόνο τον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του προτέρου εντίμου βίου για όλους τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κρίση αυτή του δικαστηρίου για τους 13 καταδιικασθέντες ουσιαστικά σημαίνει ότι σπάει η ισόβια κάθειρξη, την οποία επισύρουν οι σε βάρος τους κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ