Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ενοχλημένος για τα Rafale ο Ακάρ: Όσα αεροπλάνα και να πάρει η Ελλάδα δεν αρκούν

Με απαξιωτικό τρόπο μίλησε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αναφερόμενος στην προμήθεια των Rafale, ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βρέθηκε το Σάββατο στην Λιβύη επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της αφρικανικής χώρας.

Εμφανώς ενοχλημένος από την προμήθεια των γαλλικών αεροσκαφών τα οποία θα αλλάξουν πλήρως του συσχετισμούς στους αιθέρες ο Ακάρ δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στην Καθημερινή: «Είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έχουν προβλήματα. Όμως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν».

Στις δηλώσεις οι οποίες έγιναν επί λιβυκού εδάφους ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε επίσης πως: «Oι Έλληνες γείτονες μας κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες, κάνουν προκλητικά βήματα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Και καλύπτουν όσα κάνουν οι ίδιοι και αποκρύπτουν τις προσπάθειες μας για διάλογο, για ειρηνικές μεθόδους οι οποίες συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε το Σάββατο την Λιβύη συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία και συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο συντονισμό των δύο πλευρών, για να αποτρέψουν μια επίθεση από τον «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους στην ανατολική Λιβύη θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Ακάρ είπε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του δε θα έχουν «που να κρυφτούν» αν επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι θα γίνουν στόχοι για την Άγκυρα «παντού».

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανταπάντησε ότι «η ανεξαρτησία δεν αξίζει όσο ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει τμήματα της χώρας μας». Ξεκαθάρισε έτσι ότι ο Ερντογάν «πρέπει να φύγει και αυτό θα γίνει είτε ειρηνικά είτε με πόλεμο».

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη και που εδώ και χρόνια μάχεται κατά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χάφταρ. Η προθεσμία αποχώρησης των ξένων μαχητών –μεταξύ των οποίων του στρατού που έχει στείλει ο Ερντογάν, εκπνέει τον Ιανουάριο. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν μπορεί να γίνει εφικτή η αποχώρηση τους βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας.

Από τη μία, η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα. Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία παρατείνει για δεκαοκτώ μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Η απόφαση αναφέρει «ότι υπάρχουν απειλές από τη Λιβύη προς την Τουρκία και εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις, τα τουρκικά συμφέροντα σε Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά».

Επιπλέον, η Μόσχα που υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ αρνείται την όποια εμπλοκή της στον εμφύλιο και την ανάπτυξη της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωση Wagner Group στη Λιβύη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ούτε αυτή προτίθεται να εγκαταλείψει την χώρα και τον Χάφταρ.

Έτσι, η ήδη εύθραυστη εκεχειρία καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, μετά τις δηλώσεις του Ακάρ. Η επίσκεψη Ακάρ και η γενικότερη κινητικότητα που επικρατεί καταδεικνύει ότι η χώρα φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά σε έναν σφοδρό κύκλο συγκρούσεων, παρά σε μία εκεχειρία.

Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να προστατέψει τους «συμμάχους του» από μία ενδεχόμενη επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολύπαθη Λιβύη και οι κάτοικοι αυτής έχουν μπροστά τους δύσβατο και μακρύ δρόμο, ώστε να αποκατασταθεί μία σχέτικη κανονικότητα. Εν μέσω όλων των παραπάνω, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να αρχίσουν τις προεργασίες για τις εκλογές Δεκεμβρίου του 2021.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινοβουλίο. Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν τον Χάφταρ, παρ’ ότι η διεθνής κοινότητα προωθεί τον Ακίλα Σαλέχ, πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ. Ο τελευταίος, όμως, δεν έχει την αποδοχή που απαιτείται ώστε να ενώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκληση από τουρκικά ΜΜΕ: Ενοχλήθηκαν γιατί Παναγιωτόπουλος-Φλώρος πήγαν σε… ελληνικά νησιά!

Λιβύη: Τελεσίγραφο Ακάρ σε Χαφτάρ – «Δεν θα έχετε πού να κρυφτείτε αν μας επιτεθείτε»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ