Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ένοχος ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν (βίντεο)

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν κινδυνεύει με 25 χρόνια φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, μια απόφαση που θεωρείται νίκη για το κίνημα #MeToo, που ενέπνευσε χιλιάδες γυναίκες να καταγγείλουν δημοσίως την ανάρμοστη συμπεριφορά ισχυρών ανδρών.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον, άλλοτε ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ, κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταιν, που κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις έπειτα από δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και βιασμό εναντίον του, από πολλές και διάσημες γυναίκες ηθοποιούς.

Σύμφωνα με το Reuters ο κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινσταϊν φαίνεται να είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης που αγγίζει τα 25 χρόνια.

Η ετυμηγορία πάρθηκε έπειτα από εβδομάδες αλλεπάλληλων μαρτυρικών καταθέσεων από μια σειρά κατηγορουμένων που περιέγραψαν με πάσα λεπτομέρεια τις φρικτές ώρες που πέρασαν δίπλα στον παραγωγό μιλώντας για βιασμούς, εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και ανήθικες προτάσεις από αυτόν,

Όπως αναφέρει το AP η καταδίκη έρχεται έπειτα από χρόνια ψιθύρων στον κόσμο του θεάματος σχετικά με τη συμπεριφορά του που μετατράπηκε σε χείμαρρο κατηγοριών του 2017, καταστρέφοντας την καριέρα του και προκαλώντας το #MeToo, το παγκόσμιο κίνημα για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να μιλήσουν ανοικτά και να καταγγείλουν φαινόμενα σεξουαλικής βίας ή παρενόχλησεις που τυχόν έχουν δεχτεί.

Το κίνημα Me Too

Όλα άρχισαν τον Οκτώβρη του 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης με πρωταγωνιστή τον μεγάλο παραγωγό ταινιών του Χόλυγουντ H. Γουάινστιν, και αφού η ηθοποιός Alyssa Milano κυκλοφόρησε στο παγκόσμιο δίκτυο ένα Twitter που το ονόμασε Me Too. Η ιδέα ήταν απλή. Ανέβασε ένα μικρό μήνυμα: “Εάν έχετε κακοποιηθεί σεξουαλικά, γράψτε Me Too ως απάντηση σε αυτό το ‘tweet”. Δηλαδή, «Και Εγώ», εγώ επίσης.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, 12 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, κατάγγειλαν δικά τους περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από ισχυρούς αρσενικούς της βιομηχανίας του κινηματογράφου , του χώρου της μόδας, της πολιτικής σκηνής, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, διαφόρων διεθνών οργανισμών, της εκκλησίας ακόμα και από τον άνδρα της διπλανής πόρτας…

Οι υπογράφουσες, μερικές διάσημες, άλλες ανώνυμες, περιγράφανε με λίγα λόγια τα βιώματα τους στην εργασία αλλά επίσης και στην παιδική ηλικία, στην οικογένεια, στο σχολείο, στο δημόσιο χώρο…

Με πρωτόγνωρο τρόπο μέσα από την έκφραση εκατομμύριων μαρτυριών, το κίνημα Με Τοο, χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής, αποκάλυψε μια κρυμμένη, τραγική, μαζικότατη πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο. Προκάλεσε σοκ στις κοινωνίες αποκαλύπτοντας το τεράστιο μέγεθος και την εξάπλωση των σεξουαλικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών.

Είναι γεγονός πως το MeToo πήρε θεαματική ορατότητα και τράβηξε την προσοχή της δημόσιας γνώμης μόνον όταν πολλές διάσημες σταρ του Χόλυγουντ τόλμησαν να μιλήσουν δημόσια. Όμως, όσα λέγονται ότι το MeToo ξεκίνησε από τις διάσημες και αφορά μόνο αυτές είναι ιστορικά λάθος.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζει κανείς, το MeToo δεν γεννήθηκε το 2017, αλλά προϋπήρχε! Γεννήθηκε πριν από ένδεκα χρόνια στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της γεννημένης στο Harlem, στη γνωστή φτωχογειτονιά της Νέας Υόρκης, αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας Tarana Burke. Έχοντας η ίδια υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, η Tarana Burke βρέθηκε σαν κοινωνικός λειτουργός για χρόνια σε επαφή με τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και δραστηριοποιήθηκε στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2006 ίδρυσε την Just Be Inc μια συλλογικότητα που στηρίζει νέες γυναίκες σε θέματα υγείας και ευεξίας. Ένα χρόνο μετά, η TaranaBurke λανσάρει το ” «Me Too Movement» ως λαϊκή πρωτοβουλία για την υποστήριξη θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στις φτωχογειτονιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ