Για πρώτη φορά, δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι πρώτοι ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων για το “φαγοπότι” των δισεκατομμυρίων ευρώ καλούνται από τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, που αφορά τη διαχείριση των ολυμπιακών ακινήτων μετά την Ολυμπιάδα από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων. Μεταξύ άλλων, το αδίκημα που διερευνάται είναι αυτό της απιστίας και αφορά στην περίοδο από το 2009 και μετά.
Ενώπιον τον εισαγγελέων έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις υπεύθυνοι της εταιρίας, η οποία είχε αναλάβει τη μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών, που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκαλούμενη “χρυσή” Ολυμπιάδα του 2004 και κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του ΟΑΚΑ, και αυτή ανέλαβε να μεριμνήσει για τη μεταολυμπιακή τους χρήση, συνάπτοντας σύμβαση με τη γερμανική Hochtief, η οποία ωστόσο δεν ελέγχεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Η σύμβαση προέβλεπε ότι η γερμανική εταιρία θα αναλάμβανε τη συντήρηση των χώρων, προκειμένου να διατηρηθούν εύχρηστοι, ώστε να είναι έτοιμοι να παραδοθούν σε χρήση όταν ζητούνταν για διάφορες εκδηλώσεις.
Όπως προκύπτει όμως από την εισαγγελική έρευνα, η Ολυμπιακά Ακίνητα, παρά τις δεσμευτικές υποχρεώσεις, ούτε την υποδομή απέκτησε ως εταιρία, ούτε τη στελέχωση που θα της παρείχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την ευθύνη των οποίων είχε τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα πορίσματα
Νέα τροπή στη δικαστική έρευνα δίνει το “σαφάρι” του εισαγγελέα στο αραχνιασμένο και εγκαταλειμμένο κτίριο στο Ελληνικό, όπου βρίσκονται παραπεταμένα τα αρχεία του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται όλα πλέον τα πορίσματα της τριμελούς επιτροπής που διενεργούσε από το 1999 έως το 2007 τον διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα της οργανωτικής επιτροπής “Αθήνα 2004”, πρόεδρος της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Οι καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής, οι οποίες ωστόσο καταλήγουν σε απαλλακτικά για τους υπεύθυνους συμπεράσματα, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του εισαγγελέα. Έτσι, αναζητά πλέον με νέο αίτημα του προς το αρχείο του “Αθήνα 2004” τα σχετικά έγγραφα και παραστατικά, προκειμένου να λύσει τον γρίφο: Πώς οι καραμπινάτες σπατάλες οδηγούν σε συμπεράσματα χρηστής διαχείρισης.
Μεταξύ των χαρακτηριστικών περιπτώσεων που αναφέρονταν στα εν λόγω πορίσματα ήταν υπέρογκες δαπάνες για επαγγελματικά έξοδα γενικών διευθυντών, διευθυντών και μελών του διοικητικού συμβουλίου μέσω πιστωτικών καρτών, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγορικές εταιρίες για την παροχή νομικών υπηρεσιών, σωρεία προσλήψεων χωρίς προκήρυξη και υπηρεσίες που πληρώνονταν πριν καν οι συμβάσεις υποβληθούν για έλεγχο στην αρμόδια επιτροπή.
Μετά την εξέταση των νέων εγγράφων που έχουν ζητηθεί, τη διασταύρωση τους με τα πορίσματα της τριμελούς επιτροπής, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφία, ο εισαγγελέας θα κρίνει αν το επόμενο διάστημα θα καλέσει μάρτυρες, αν και – όπως λέγεται χαρακτηριστικά – “πρόκειται για μία δικογραφία όπου τα έγγραφα μιλάνε”. Από την ενδελεχή εισαγγελική έρευνα, στον βαθμό που προκύψουν ακόμα και αποχρώσες ενδείξεις, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έως τον Ιούνιο αναμένεται να κληθούν και οι πρώτοι ύποπτοι για ανωμοτί καταθέσεις, δρομολογώντας την τελική ευθεία στη συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση.
Στο “μικροσκόπιο” του εισαγγελέα όμως δεν έχουν μπει μόνο τα πορίσματα. Ένα δεύτερο σκέλος αυτής της έρευνας αφορά και τις συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με διάφορες εταιρίες για την κατασκευή των ολυμπιακών ακινήτων. Αυτό που διερευνάται είναι αν το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία από τις εν λόγω συμβάσεις, καθώς πολλά έργα δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις. Η δικαιολογία τότε ήταν πως αυτά έπρεπε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς οι ημερομηνίες ήταν ασφυκτικές και υπήρχε ο κίνδυνος να μην προλάβουμε.