Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ενστάσεις των θεσμών για την πρακτική των απόρρητων δαπανών

Λόγω των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και λόγω των αναγκών για τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικές εξαιρέσεις, προκειμένου τα έξοδα τα οποία κάνει το Δημόσιο για να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο προκλήσεις να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας.

Του Θανάση Κουκάκη

Για το 2020 και το 2021 η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ώστε να μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος της. Ο στόχος αυτός εγκαταλείφτηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, ο αναθεωρημένος στόχος για το 2020 που γνωστοποιήθηκε στην ΕΕ από την Ελλάδα μιλάει για πρωτογενές έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ εφέτος και για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2021.

Αλλά οι θεσμοί έχουν ήδη δείξει στην ελληνική πλευρά πως οι συνθήκες κρίσης λόγω της πανδημίας δεν θα ακυρώσουν το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.

Στη βάση αυτή οι θεσμοί (EE, ESM και ΕΚΤ) επιζητούν στενή ενημέρωση για την πορεία δαπανών και εσόδων και την εξέλιξη τους. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης εφέτος οι δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθουν στο 51,4% του ΑΕΠ και να μειωθούν στο 47,5% το 2021. Τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 46,7% του ΑΕΠ και να μειωθούν στο 47,3% το 2021.

Ενστάσεις υπάρχουν ήδη από την πλευρά των θεσμών για την απόφασης της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει μια σειρά από δαπάνες των υπουργείων Προστάσεις του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως απόρρητες, καθώς αυτές οι δαπάνες δεν θα μπορούν να καταγράφονται αναλυτικά στο δημόσιο λογιστικό και να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος στη βάση όσων έχει συμφωνήσει προσφάτως η ευρωζώνη.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν είναι μόνον δημοσιονομικό, αλλά είναι σοβαρό από άποψη πολιτικής λογοδοσίας και διαφάνειας και για αυτό έχει ήδη καταγγελθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ