Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ένταση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας: Οι Τούρκοι απαίτησαν να μην προσγειωθεί ο Τσίπρας στη Ρόδο και το πέτυχαν

Μίνι ένταση σημειώθηκε κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, με την Άγκυρα να απορρίπτει το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε η Αθήνα, και την ελληνική πλευρά να υποχωρεί, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Αναλυτικότερα και όπως αποκαλύπτουν η Καθημερινή και ο Σωτήρης Σιδέρης, νέα μίνι ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή το ταξίδι μετάβασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των υπουργών που τον συνόδευαν, στο Ιράν, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους το οποίο περιελάμβανε μετάβαση μέσω Τουρκίας και προηγούμενη στάση στη Ρόδο: Αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν, καθώς αυτή είναι και η συντομότερη διαδρομή.

Ωστόσο, οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό, υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπ. Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να προσγειωθεί στη Ρόδο, γιατί η Άγκυρα θεωρεί το νησί αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει πτήση μέσω Τουρκίας. Μάλιστα αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος εναλλακτικά στην Άγκυρα, την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Όπερ εγένετο – το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε πράγματι με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο όμως δεν περιελάμβανε τον εναέριο χώρο της γείτονος: Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο (όπου κατά πληροφορίες έγινε ο ανεφοδιασμός), την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για να προσγειωθεί στο Ισφαχάν. Λόγω δε των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν οι Έλληνες διπλωμάτες που πρότειναν αυτή τη λύση, ως μέση, στον πρωθυπουργό, να υπάρξει δηλαδή νέο σχέδιο πτήσης που δε θα περιλαμβάνει την Τουρκία, καθώς το αντίθετο θα σήμαινε ξεκάθαρη υποχώρηση και κατ’ ουσίαν αναγνώριση της Αθήνας ότι η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ