Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ένταση στη συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον προϋπολογισμό του 2017

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2017. Ο προϋπολογισμός, ο οποίος διαμορφώνεται στα 379,4 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με το τρέχον έτος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευση να εκφράζει αντιρρήσεις, διαφωνίες και να κάνει λόγο για προχειρότητα.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα υποστήριξε πως τον προϋπολογισμό του 2017 τον διακατέχει «ακρίβεια και αξιοπιστία» και πως «έρχεται να επαναβεβαιώσει την τοποθέτηση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ασφαλείς ράγες. Οι παραπλανητικοί έως και ανύπαρκτοι προϋπολογισμοί των προηγούμενων διοικήσεων αποτελούν παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους στην εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των δημοτών».

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, «οι αναπτυξιακοί στόχοι για το 2017 είναι στραμμένοι σταθερά στους ανθρώπους αυτής της πόλης, τις ανάγκες και το επίπεδο ζωής τους».

Επίσης, η κα Ρανέλλα υποστήριξε πως ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αναμένεται να διατεθεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. «Ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 4,5 εκατ. ευρώ, με μια μικρή αύξηση από τους ίδιους πόρους και με μεγαλύτερη άντληση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και πόρων από διεθνείς οργανισμούς» επεσήμανε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για αλαζονεία και προχειρότητα κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Το παραμύθι με τις κακές διοικήσεις και όσα τραβάει η διοίκηση Μπουτάρη έχει τελειώσει, δεν έχει δράκο. Ας συνειδητοποιήσετε πως το παρελθόν είναι ήδη η διοίκησή σας, καθώς έχετε επτά χρόνια. Εάν δεν μπορείτε να βάλετε τάξη, τότε νομίζω πως είστε πολύ χαμηλότεροι των περιστάσεων» υποστήριξε ο κ. Καλαφάτης.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2017 «πλασματικό, απογοητευτικό σε επίπεδο συναισθήματος, οπισθοδρομικό και πρόχειρο», ενώ η απουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και αρκετών αντιδημάρχων από την αίθουσα, προκάλεσε την αντίδρασή του, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της διαδικασίας».

Η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «χαοτικό και ευκαιριακό», ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «οπισθοχώρηση βασικών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών που οι δήμοι οφείλουν να στηρίξουν».

Η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου μίλησε για προϋπολογισμό που «δεν έχει στόχο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων» και ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε πως «στερείται μιας πραγματικής αναπτυξιακής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ