Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Ένταση στις σχέσεις Ισπανίας Μαρόκου λόγω μαζικής εισροής προσφύγων στην Θέουτα

Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους εκατοντάδες παιδιά έφτασαν μέσα σε μία ημέρα στις ακτές τους ισπανικού θύλακα της Θέουτα (βόρεια του Μαρόκο και απέναντι από το Γιβραλτάρ) με τους ηγέτες της Ε.Ε να πιέζουν το Μαρόκο να κρατήσει το προσφυγικό κύμα στα σύνορά του. Ηδη σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα 2.700 άνθρωποι  επαναπροωθήθηκαν στο Μαρόκο μέσα σε λίγες ώρες.

Το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την ισπανική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ακυρώνει προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι για να ασχοληθεί με το ζήτημα. «Προτεραιότητά μου είναι να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες της πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την απόλυτη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης που θα δείξει απόλυτη αποφασιστικότητα για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως μέρος της χώρας», σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ σημείωσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο. Σημειώνεται πως η Θέουτα μαζί με την Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα Ευρώπης – Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Ισπανία

Τη απόλυτη στήριξή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ισπανία για την επαναπροώθηση των μεταναστών στο Μαρόκο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά της η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε πως η εισροή τη Δευτέρα ήταν άνευ προηγουμένου και τόνισε πως ανάμεσα στις αφίξεις υπολογίζονται 1.500 ανήλικοι.

«Είναι ανησυχητικό πως τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, κολύμπησαν στη Θέουτα, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πολλοί έπρεπε να σωθούν, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του», σημείωσε η Γιόχανσον.

«Τα σύνορα της Ισπανίας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε η Γιόχανσον, και τόνισε πως η Ε.Ε. θέλει να οικοδομήσει με το Μαρόκο σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και στις κοινές δεσμεύσεις… Το μεταναστευτικό είναι ένα βασικό στοιχείο», ξεκαθάρισε. Η Επίτροπος κάλεσε το Μαρόκο να αποτρέψει τις «παράτυπες αναχωρήσεις» από το έδαφός του, σημειώνοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφονται.

Η Μαδρίτη κάλεσε την πρέσβη του Μαρόκου εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για την μαζική εισροή μεταναστών.

«Κάλεσα την Μαροκινή πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει διάλογο για ζητήματα μετανάστευσης μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το Μαρόκο απαντώντας αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», έναν ισπανικό θύλακα στις ακτές του Μαρόκου, γνωστοποίησε το Ραμπάτ.

«Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης 

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Λιβάνου για την Σαουδική Αραβία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ