Σημαντικές είναι οι αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης πάνω στο «βαρύ» πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM, με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Οι ελληνικές προτάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, έφεραν… χαμόγελα στα χείλη των δανειστών, και θλίψη στα πρόσωπα των βουλευτών.
Ωστόσο το μήνυμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών είναι σαφές, και λέει και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να δείξει ότι θέλει τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισε ότι με απώλεια της δεδηλωμένης ο ίδιος «δε θα γίνει Παπαδήμος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν την περίπτωση.
Την ίδια ώρα, πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος, ζητούν με κείμενό τους από τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τον εκβιασμό εκτιμώντας «ότι έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».
Σημειώνεται ωστόσο, ότι παρά τις έντονες δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε σε συνομιλητές του ότι θα ψηφίσει το προσχέδιο της συμφωνίας. Παρομοίως και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος, καίτοι θεωρεί, ότι η αρχική του πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, εντούτοις μία έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμη. Το ίδιο και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην ομιλία του.
Από την πλευρά της, η Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, κάνοντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, και εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για τα προτεινόμενα μέτρα.
Απορριπτικός για την συμφωνία ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, μιλώντας στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.
Ο βουλευτής είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα καταψηφίσει μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει αυξήσεις στον ΦΠΑ των νησιών και τώρα επεσήμανε ότι η συμφωνία πάσχει πολιτικά και ηθικά.
«Η καλύτερη άμυνα για τις παραμεθόριες περιοχές είναι η υγεία και η οικονομική ευρωστία των περιοχών αυτών. Δεν νομίζω ότι αυτό πετυχαίνει αυτή η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε απλά να μας καταλάβει ο λαός ή να τον βάλουμε σε άλλη κίνηση; Για να του δώσουμε την αξιοπρέπεια που μας ζήτησε. Φοβάμαι τη μετάλλαξή μας. Θα αναγκαστούμε να τα ωραιοποιήσουμε και να φτιάξουμε το δικό μας success story. Ένα λαϊκό κίνημα βρίσκει τρίτο δρόμο», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλειος Χατζηλάμπρου.
Ενδεικτική του φορτισμένου κλίματος, και η αντίδραση που είχε η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, η οποία δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα στους διαδρόμους της Βουλής, έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που ήταν κοντά της, η 33χρονη εμφανώς αγχωμένη είπε: «Πώς θα σηκώσω εγώ αυτό το ηθικό βάρος;».
Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει μέχρι αυτή την ώρα και η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αντιδράσεις φαίνεται πως υπάρχουν και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τέσσερις βουλευτές που δήλωσαν την έντονη διαφωνία τους με τα προτεινόμενα μέτρα, γεγονός μάλιστα που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.