Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης

Υπόμνημα διαμαρτυρίας σε έντονο τόνο απέστειλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο, αναφορικά με την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ούτε τα στοιχειώδη κονδύλια για την αγορά της αναγκαίας χαρτικής ύλης (φάκελοι δικογραφιών, χαρτί εκτύπωσης, μελάνι κ.λπ.) δεν υπάρχουν σε πολλά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ υπάρχουν κτίρια, όπως αυτό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, που είναι επικίνδυνα και απολύτως ακατάλληλα ακόμη και με τις προδιαγραφές τριτοκοσμικών κρατών.

Ακόμη, η Ένωση θέτει στον υπουργό Δικαιοσύνης τα έντονα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης (δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κ.λπ.).

Παράλληλα, γίνεται και αναφορά στο ζήτημα της μη συμμόρφωσης της Κυβερνήσεως στις αποφάσεις του Μισθοδικείου, που επανέφερε αναδρομικά τις αποδοχές των δικαστών και των εισαγγελέων στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδοχές των δικαστών στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής είχαν υποστεί μειώσεις, αλλά το Μισθοδικείο επανέφερε τις αποδοχές τους αναδρομικά στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του υπομνήματος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που στάλθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης:

«1. Ανάκτηση δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκκινώντας από την επιστημονική εξήγηση των αιτιών του φαινομένου της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης (το οποίο δεν είναι φαινόμενο αμιγώς δικονομικό, αλλά έχει προεχόντως κοινωνικά αίτια, ήτοι συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική ανισότητα που αναπαράγει διαρκώς διαφορές) εισηγήθηκε με το υπ. αριθμ. 55/21.4.2015 υπόμνημά της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έξι (6) προτάσεις ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για θέσπιση νέων διατάξεων ή για τροποποίηση ή κατάργηση υφιστάμενων προς το σκοπό της άμβλυνσης των συνεπειών της καθυστέρησης της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, της αναβάθμισης των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και συνολικά της παρεχόμενης δικαστικής προστασίας.

Παρότι το υπουργείο σας παρέλαβε τις προτάσεις αυτές από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μετά παρέλευση πέντε και πλέον μηνών η μόνη ενέργεια στην οποία προέβη είναι η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η έναρξη της λειτουργίας της οποίας παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στα παραπάνω πλαίσια ζητάμε για δεύτερη φορά να μελετήσετε τις προτάσεις μας και να αναλάβετε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Συναφώς σας επανυποβάλλουμε το ανωτέρω 55/21.4.2015 υπόμνημά μας.

2. Ακύρωση δικαστικών αποφάσεων με το πρόσχημα των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Συμμόρφωση επιτέλους με τις 88 και 89/2013 αποφάσεις του Μισθοδικείου

Με αφορμή τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στην απόφαση της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015, να αντισταθμίσει και μάλιστα ΠΛΗΡΩΣ τη δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012», η Ένωση Διοικητικών Δικαστών επισημαίνει ότι η με τον τρόπο αυτό αντισυνταγματική καταστρατήγηση δικαστικών αποφάσεων ακυρώνει το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης.

Συναφώς απαιτούμε η Κυβέρνηση να συμμορφωθεί επιτέλους με τις 88/2013 και 89/2013 αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (Μισθοδικείου). Μία παράμετρη συνέπεια της απροθυμίας της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, η οποία θεσπίζεται από το Σύνταγμα (άρθρο 95 παρ. 5) είναι ότι σε μία εποχή με διακηρυγμένο στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Διοικητικής Δικαιοσύνης οι δικαστές υποχρεώνονται να καταθέτουν στα διοικητικά πρωτοδικεία χιλιάδες προσφυγές και αγωγές κατακλύζοντας τα πινάκια.

3. Χρηματοδότηση της Δικαιοσύνης. Εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης των δικαστηρίων

Η Ένωσή μας επαναλαμβάνει την απαίτησή της, η οποία άλλωστε απηχεί απαίτηση όλων των φορέων της Δικαιοσύνης, να χρηματοδοτείται συστηματικά και επαρκώς η Δικαιοσύνη, να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, να ληφθούν, τέλος, όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων. Ειδικότερα, υπάρχουν Διοικητικά Δικαστήρια που δεν λαμβάνουν κονδύλι ούτε για την αγορά της αναγκαίας χαρτικής ύλης (φάκελοι δικογραφιών, χαρτί εκτύπωσης, μελάνι κλπ.). Υπάρχουν δικαστήρια, όπως το κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, επικίνδυνα και απολύτως ακατάλληλα ακόμη και με τις προδιαγραφές τριτοκοσμικών κρατών. Οι ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλες. Τέλος, καθυστερούν αδικαιολόγητα οι προαγωγές και μεταθέσεις διοικητικών δικαστών, καθώς και ο διορισμός 98 υποψήφιων παρέδρων διοικητικού πρωτοδικείου οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στην Ε.Σ.Δ. και την πρακτική τους στα δικαστήρια (Κ΄ εκπαιδευτική σειρά).

Αποτέλεσμα της εν λόγω καθυστέρησης είναι η ανατροπή του οργανογράμματος όλων των Διοικητικών Πρωτοδικείων για τους επόμενους μήνες, την ώρα που η Πολιτεία θέτει ως στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων. Συναφώς τονίζουμε το ειδικότερο πρόβλημα της αδικαιολόγητης μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των δαπανών των δικαστών για τη μετάβαση σε μεταβατικές έδρες.

4. Ενημέρωση

Η Ένωσή μας επισημαίνει επίσης την έλλειψη θεσμικού διαλόγου μεταξύ της Ένωσής μας αλλά και όλων των δικαστικών Ενώσεων και των Δικηγορικών Συλλόγων και της Κυβέρνησης σχετικά με τους σχεδιασμούς για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλαγές στη διοικητική δικονομία κ.ά.».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ