Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτούν οι επικείμενες εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σημείο αναφοράς το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ψεύδη και λαϊκισμό στην κυβέρνηση.
Στο νέο μεταμνημονιακό τοπίο και στις δυνατότητες που αυτό δημιουργεί για την οικονομική ανάπτυξη αναφέρονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
«Ένα πράγμα που αλλάζει είναι ότι από προϋπολογισμούς περικοπών περνάμε σε προϋπολογισμούς επεκτάσεων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Τώρα λοιπόν έχουμε την ευχέρεια εμείς να σχεδιάζουμε την πολιτική, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν μας τους περιορισμούς που υπάρχουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά για τις χώρες που έχουμε περάσει από προγράμματα», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.
Ο κ. Τσίπρας είναι αγκαζέ με τον Καμμένο και έτσι θα πάνε μέχρι τέλους, αναφέρει η Μαρία Σπυράκη στον «Ελεύθερο Τύπο», και προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα «κρατά καλάθι» στη ΔΕΘ αλλά ένα κοστολογημένο πρόγραμμα.
«Έχασαν την εξουσία και την «κουτάλα» και οδηγήθηκαν στην «παραφροσύνη». Υπόσχονται σήμερα όλα αυτά που δεν έκαναν ποτέ. Κανείς όμως που ζει σε αυτόν τον τόπο δεν ξεχνάει», απαντά στη Μ. Σπυράκη ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» μιλά για αντιπαράθεση «δύο διαφορετικών κόσμων» αναφορικά με τα προγράμματα της κυβέρνησης και της ΝΔ, λέγοντας ότι έχουμε «από τη μια μεριά το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που θέτει στο επίκεντρο την μισθωτή εργασία, την δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση ενός νέου και αποτελεσματικού κράτους, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας».
Από την άλλη, σημειώνει, η ΝΔ «θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας, η παράδοση των κρατικών λειτουργιών και της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, η μείωση της φορολόγησης επί των κερδών – πρόκειται εδώ για προτάσεις κοινωνικά επιζήμιες αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη».
«Οι εργασιακές σχέσεις επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύθηκαν παντελώς. Και τολμούν μας κατηγορούν; Η μαύρη εργασία οργιάζει, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ο κατώτατος μισθός είναι μόνο στα χαρτιά», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», δηλώνει η υπουργός Έργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην «Αυγή της Κυριακής». Για τις συντάξεις αναφέρει ότι δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου.
«Είμαστε σε τροχιά εκλογών, ό,τι και να κάνουν τελειώνουν. Από την Ιθάκη ο κ. Τσίπρας έκανε κήρυγμα μίσους και διχασμού. Στήνει εχθρούς ενόψει των εκλογών, φοβάται την εκκωφαντική ήττα», επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
«Το πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να ηττηθεί. Συναιρεί τις περισσότερες από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης», αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Την προγραμματική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση στρατηγικής συμμαχιών μέσα σε ένα διπολικό μεταμνημονιακό πολιτικό σύστημα θέτει ως στόχους ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής».
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζει: «Η βασική μας προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Διότι η στρατηγική μας να στηριζόμαστε στην Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, εξαρτάται από την επιτυχημένη ελληνική έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη».