Εντυπωσιακά στοιχεία παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς από τις τράπεζες, και που αφορούν σημαντικό αριθμό πολιτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών, ώστε να μπορέσει να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο της αντιπαράθεσης των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων:
Οι ελεγκτές εντυπωσιάστηκαν όταν στα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια τους εμφανίστηκε ένας λογαριασμός κατοίκου του εξωτερικού σε ελληνική τράπεζα με το απίστευτο ποσό των 5,2 δισ. ευρώ. Ο συνεργάτης του εισαγγελέα κ. Αθανασίου όταν είδε το ποσό δεν πίστευε στα μάτια του. Ειδοποίησε τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος με έγγραφο στην τράπεζα ζήτησε την επαλήθευση του συγκεκριμένου λογαριασμού καθώς από τους πρώτους ελέγχους εντοπίστηκαν άλλοι πέντε λογαριασμοί καταθετών με ποσά πάνω από 1 δισ. ευρώ και όταν ζητήθηκε από τις τράπεζες επαλήθευση διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος. Στην περίπτωση όμως των 5,2 δισ. ο πρώτος επανέλεγχος που έγινε από τις τράπεζες δεν έδειξε λάθος, ζητήθηκε νέος έλεγχος λόγω του τεράστιου ποσού και σήμερα αναμένεται το αποτέλεσμα.
Σε εργολάβο οικοδομών από την Αθήνα βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του 280 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δηλώσει ως εισόδημα μόνον 72.000 ευρώ.
Σε συνταξιούχο, ετών 92, βρέθηκε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 190 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωνε μόνο 7.000 ως ετήσιο εισόδημα. Και όταν κάλεσαν στο ΣΔΟΕ τον 92χρονο συνταξιούχο αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα εάν είχε λογαριασμό καταθέσεων στις τράπεζες δηλώνοντας άγνοια για το ποσό που βρέθηκε στο όνομά του. Ήταν, όπως αποκάλυψαν οι ελεγκτές… «αντίκλητος τρίτων».
Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία του και κατέθεταν χρήματα σε λογαριασμούς που μόνο αυτοί γνώριζαν, τα οποία εν συνεχεία μπορούσαν να τα αποσύρουν όποτε ήθελαν χωρίς να ενημερώνεται ο υπέργηρος συνταξιούχος.