Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΕΟΔΥ – Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Αναλυτικά όλες οι αντενδείξεις.

Οι συστάσεις των ειδικών για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης είναι πιο έντονες από κάθε άλλη χρονιά, ενόψει ενός του πρώτου χειμώνα χωρίς περιοριστικά μέτρα μετά την έναρξη της πανδημίας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα φέτος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία… τριδημία, δηλαδή ένα ταυτόχρονο κύμα γρίπης, κορονοϊού και RSV.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει πως φέτος απαιτείται μια πληρέστερη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Εάν και ο ιός της γρίπης συνήθως προκαλεί ήπια νόσηση, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που μπορούν να νοσήσουν βαριά, ενώ για μερικούς ευάλωτους συμπολίτες μας οι επιπλοκές από τη γρίπη μπορεί να είναι τόσο σοβαρές, που να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε σχετική ανακοίνωση «ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση».

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν ανώδυνα τη γρίπη, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και για αυτό καλούνται να κάνουν το εμβόλιο (Δείτε αναλυτικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου που συνίσταται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ΕΔΩ).

Παράλληλα, υπάρχουν και ορισμένα άτομα τα οποία πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας ή στα οποία ο εμβολιασμός είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική απάντηση (μερική αντένδειξη). Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, προκειμένου να ζυγίσουν τη σχέση κινδύνου-οφέλους της χορήγησης ή μη του εμβολίου, καθώς και να λάβουν την απαραίτητη παρακολούθηση, σε περίπτωση που η χορήγηση του εμβολίου κριθεί ωφέλιμη.

Εμβόλιο γρίπης – Ισχυρές αντενδείξεις

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Επιδημιών (CDC), δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης οι εξής κατηγορίες ατόμων:

  • Βρέφη κάτω των 6 μηνών.
  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλακτοειδούς) σε προηγούμενη δόση του εμβολίου της γρίπης.
  • Άτομα που έχουν αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό εμβολίου, με την εξαίρεση της αλλεργίας στο αυγό η οποία υπάγεται στην κατηγορία των μερικών αντενδείξεων.

Εμβόλιο γρίπης – Σχετικές αντενδείξεις

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί σε περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό και γνώσεις αντιμετώπισης, μετά από συννενόηση με το γιατρό τους. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι για αυτά τα άτομα συνίσταται η παρακολούθηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 λεπτών από τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το CDC, οι σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες ατόμων:

  • Άτομα με αλλεργία στα αυγά.
  • Άτομα με σοβαρό ή μέτριας βαρύτητας οξύ νόσημα με ή χωρίς πυρετό.
  • Άτομα που πάσχουν από GBS. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια.

Δείτε τον πίνακα του ΕΟΔΥ:

ΕΟΔΥ εμβόλιο γρίπης



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ