Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι διασωλήνωσης και θανάτου
Ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων και με την αναμνηστική (3η) δόση έναντι της Covid-19 είναι περίπου 9 φορές μικρότερος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 6 φορές μικρότερος, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι των σοβαρών κινδύνων από την Covid-19.
Η παραπάνω διευκρίνιση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ερμηνευτούν σωστά και με επιστημονική ακρίβεια τα δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται με διασωλήνωση, όπως ανακοινώθηκαν κατά την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την Covid-19 στις 7 Απριλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Πάτρα: Όλη η αλήθεια για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς
- Πάτρα: Οι ιατροδικαστές πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που υπογράφουν – “Βόμβες” Άννας Ράζου για την υπόθεση της Μαλένας
- Πάτρα: Η εισαγγελική παρέμβαση για Μαλένα και Ίριδα «τελείωσε» την τριμελή άτυπη επιτροπή
Ειδικότερα, στη σχετική αναφορά κατά τη συγκεκριμένη ημέρα ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 359 διασωληνωμένων ασθενών, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ήταν 207 (57,66%) και πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 152 ασθενείς (42,34%).
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με βάση τα στοιχεία αυτά, διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι αναμενόμενο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, που έχει πλήρως επικρατήσει στην χώρα, και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει, δηλαδή της ικανότητας να μολύνει και τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του ιού.
Για τον λόγο αυτόν δεν είναι επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους. Ανάλογα εκτιμάται και η αποτελεσματικότητα που προσφέρει το εμβόλιο για τις κατηγορίες των μολύνσεων και θανάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αυτό μεταφράζεται ως εξής: ο σχετικός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου 6 φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, και περίπου 9 φορές μικρότερος για διασωλήνωση.