Σε περίπου χιλιάδες περίπου εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τους θετικούς στον κορωνοϊό ανθρώπους στην Ελλάδα θεωρώντας ότι είναι μοιρασμένα τα ποσοστά θετικότητας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ για κάθε ένα διαγνωσμένο κρούσμα αντιστοιχούν έως και τρία μη διαγνωσμένα.
Βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο υγειονομικό πόλεμο λέει ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής μη ανοίγοντας τα χαρτιά του για το πότε μπορεί να λήξει το δεύτερο lock down.
Τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από 2000 την ημέρα ενώ ασφυκτική πια είναι η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου ήδη έχουμε φτάσει τους 400 διασωληνωμένους και στο κόκκινο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, Εκεί όπου χάθηκε μες το τελευταίο εικοσιτετράωρο και μία νοσηλεύτρια εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από λοίμωξη COVID 19.
Δυστυχώς έχει αλλάξει και το ηλικιακό προφίλ των νέων κρουσμάτων -έχουν αρχίσει να ξανά αυξάνονται οι ομάδες 40 έως 65 ετών και 65 + γεγονός που αναμένεται να δώσει στο προσεχές διάστημα και πιο βαριές νοσήσεις με δυσμενέστερη εξέλιξη.
Το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μέσα στο επόμενο διάστημα η θα χρειαστεί να παραταθεί λίγο η καραντίνα είναι μία απόφαση που δεν έχει ληφθεί ακόμα -το τοπίο λίγο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές της άλλης βδομάδας- όπως εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο θα πρέπει να μειωθούν περίπου στον αριθμό 500, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο.
Επίσης όπως τόνισε, η κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση το δεύτερο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, όπου -όπως πρόσθεσε- το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η διασπορά είναι μεγάλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε δε ότι “το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς”, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, “είμαστε όλοι ευάλωτοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη πιο αναλυτικά στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με 492 και 491 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο αντίστοιχα, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα (147) και η Πέλλα (122).
Πρόσθεσε δε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι η μεγάλη διασπορά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρότι που ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων υπολογίζεται στα 40 έτη, τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας.
Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι λόγω των ανωτέρω “πρέπει με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία” να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Όπως τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απομονωθούμε, αλλά ότι πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας και ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας. “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πάντως ότι τα μέτρα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν και πρόσθεσε ότι “ελπίζουμε με βάση και τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε ίσως να αρχίσουμε να χαμογελάμε” και σε 2 εβδομάδες να δούμε μείωση των κρουσμάτων.
Αναφερόμενη στο κλείσιμο των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι, παρότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση από τα παιδιά κάτω των 14 ετών είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τους νέους άνω των 14 ετών και τους ανήλικες, το κλείσιμο των σχολείων κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα που σχετίζεται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Πρόσθεσε δε ότι δεν προκαλεί ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών γιατί συνάδει με την αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των νοσούντων κάτω των 17 ετών επί του συνόλου παραμένει σταθερό.
Κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση προς όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της χρήσης μάσκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Χέρι-χέρι Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 492 & 491 κρούσματα
“Μαύρη” ημέρα με 400 διασωληνωμένους, 59 νεκρούς και 2.198 νέα κρούσματα