Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Eπαναπροσέγγιση Ερντογάν με τη Δύση

Τηλεφωνικά μετέφερε τα συγχαρητήριά του για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Τούρκου προέδρου ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές της εβδομάδας. Η τελευταία φορά που οι δύο μίλησαν στο τηλέφωνο ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. Σε καλύτερες εποχές για τις διμερείς σχέσεις η μηνιαία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν θεωρούνταν μέρος της πολιτικής ρουτίνας.  Η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία στα μέσα Φεβρουαρίου αποδεικνύει ότι τα πράγματα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν είναι στα καλύτερά τους. Πληθαίνουν οι ενδείξεις επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

Αυτή η πολιτικά σημαντική εξέλιξη συμπίπτει με μια αξιοσημείωτη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση. Γίνεται λόγος ακόμη και για τις απαρχές μιας εξομάλυνσης.

“Ο αριθμός των ζητημάτων, στα οποία συμφωνούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνεται”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την πτήση επιστροφής από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση εδώ και μήνες. Κατά καιρούς η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη, που οι συζητήσεις για ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία έκαναν τον γύρο της Ουάσινγκτον.

Το σημείο καμπής αποτέλεσε η καθυστερημένη επικύρωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Στο τέλος, το θέμα δεν αφορούσε πλέον τη σκανδιναβική χώρα. Σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο οι Τούρκοι απέσπασαν την έγκριση της Ουάσινγκτον για την παράδοση υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Σε μια πολύπλοκη διαδικασία οι Αμερικανοί συνδύασαν την πώληση των F-16 στην Άγκυρα με τη δέσμευση να χορηγηθούν στους Έλληνες τεχνολογικά εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη της κατηγορίας F-35.

Με την ευκαιρία αυτή η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε διακριτικά, αλλά κατηγορηματικά στους διαφωνούντες συμμάχους στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ότι τα αεροσκάφη δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν το ένα εναντίον του άλλου.

Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα, θετική δυναμική στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μόλις το Κογκρέσο ενέκρινε τη συμφωνία για τα F-16, μια ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ προκάλεσε αίσθηση: «Εάν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα των S-400, πράγμα που θα θέλαμε πολύ να κάνουμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πολύ ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια του F-35».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον απέκλεισε τους Τούρκους από το πρόγραμμα παραγωγής F-35 το 2019, αφού ο Ερντογάν αγόρασε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Έκτοτε, οι πύραυλοι του Πούτιν έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα ρωσικά όπλα, η δήλωση της κ.Νούλαντ καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον να θέσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν σε νέα βάση. Σε μια εποχή που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους ενός νέου μεγάλου πολέμου, εξοπλιστικές συμφωνίες έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Η εκλογή Ιμάμογλου ήταν ένα λάθος

Γενέθλια για τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι ευχές από τον Πούτιν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ