Το τουρκικό μπάσκετ αποτελεί την αθλητική προέκταση της ανάπτυξης που έχει παρουσιάσει η οικονομία της γείτονος χώρας.
Μπορεί στο τουρκικό ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο να έχουν προηγηθεί παρόμοιες και μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά το τουρκικό μπάσκετ έχει εξελιχθεί σε «μόδα» επένδυσης και εντείνει κάθε χρόνο τη δυναμική του στην Ευρωλίγκα, ακόμα και αν ο στόχος συμμετοχής σε φάιναλ φορ επιτεύχθηκε μόλις από μία ομάδα τη Φενέρμπαχτσε τα δύο τελευταία χρόνια.
Το δολάριο και το ευρώ είναι η κινητήριος δύναμη του τουρκικού μπάσκετ, αλλά μέχρι τώρα η αποτελεσματικότητα δεν είναι ικανοποιητική.
Η αναγέννηση του τουρκικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα θα κορυφωθεί την επόμενη περίοδο και θα ισοδυναμεί με αυτή του ισπανικού μπάσκετ. Στη δεκαετία του ’90 και του 2000, μόνο η Εφές Πίλσεν αποτελούσε το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν του τουρκικού μπάσκετ.
Ο εσωτερικός ανταγωνισμός προκάλεσε το «ντόμινο» επενδύσεων στη Φενέρμπαχτσε, την Γκαλατάσαραϊ (κάτοχος του Eurocup) και από πέρυσι στην Νταρουσάφακα που θα συμπληρώνουν το καρέ των τουρκικών συμμετοχών και μόνο από την Κωνσταντινούπολη, στην επόμενη Ευρωλίγκα.
Το πιο ισχυρό κίνητρο επένδυσης των συγκεκριμένων ομάδων πηγάζει από τη μεγάλη κίνηση χορηγίας που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η εθνική εταιρεία τουρκικών αερογραμμών στην ίδια διοργάνωση.
Οι Τούρκοι δεν πιστεύουν, ότι η Ευρωλίγκα τους… ανήκει, επειδή ο μέγας χορηγός είναι, ίσως, η κορυφαία εταιρεία αερομεταφορών παγκοσμίως (είναι ο μεγαλύτερος σπόνσορας του ποδοσφαιρικού Euro που εξελίσσεται στη Γαλλία), αλλά αποδέχονται, ότι με τα ποσά που επενδύονται, εκτός από τα δύο εγγυημένα συμβόλαια της Εφές και της Φενέρ, θα εξασφαλίζουν συμμετοχή και τρίτης ομάδας.
Αρχικά, το κριτήριο της πρόσκλησης συμμετοχής που έλαβε η Νταρουσάφακα από την Ευρωλίγκα, καθώς η ομάδα που είχε μέχρι πρότινος βασικό έσοδο το ορφανοτροφείο της συγκεκριμένης περιοχής, απέκτησε χορηγό τον όμιλο Dogus (τράπεζες, βιομηχανίες αυτοκινήτων, οικοδομικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις), η οποία χρηματοδοτεί, μέσω διαφήμισης και την ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Η Φενέρμπαχτσε θα επενδύσει το ποσό των 23 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τον κορμό παικτών που την έφτασαν στη δεύτερη θέση της Ευρωλίγκας στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.
Ο πρόεδρος της Φενέρ Αζίζ Γιλντιρίμ που είχε προφυλακιστεί για εμπλοκή σε στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, πριν από 4 χρόνια, συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Εφές θα έχει προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ και ο πρόεδρός της Ντουτζάι Οζαλχάν, που απέλυσε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς μετά τον αποκλεισμό από το φάιναλ φορ, εξακολουθεί να είναι ο κύριος χρηματοδότης της, με κινητήριους μοχλούς τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. Η Γκαλατάσαραϊ είναι η «φτωχότερη» από τις τρεις άλλες ομάδες και ο νέος πρόεδρος Τουρσούντ Οσμπέκ ανακοίνωσε ότι το επόμενο μπάτζετ δεν θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ και ήδη, ο τεχνικός Αταμάν δέχθηκε μείωση 50% (1 εκ. δολ.).
Διαβάστε επίσης:
«Ο Διαμαντίδης είναι ό,τι σημαντικότερο έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ στην εποχή του»