Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

«Επαναστάτης» χωρίς αιτία

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους πλέον υπερδραστήριους κοινοβουλευτικούς. Πάντα μεν σε εγρήγορση, αλλά επιρρεπής στις γκάφες.

Αποτελεί «ανακάλυψη» του 2009, με ιθύνοντα νου τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν ο «σκάουτερ» που τον κατέβασε στην πολιτική σκηνή για να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές του 2009, με βάση το Πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης.

Με «κληρονομιά» τη δράση του στο περιβαλλοντικό κίνημα, έγινε ευρέως γνωστός για διάφορα «πράσινα» ζητήματα, αλλά και για αρκετές άστοχες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Διαφώνησε με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που είχε φτάσει στα επίπεδα της διαρκούς δημόσιας αντιπαράθεσης λόγω της προωθούμενης «πώλησης» της δημόσιας περιουσίας, των εξορύξεων πετρελαίου και χρυσού και των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών. Τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάιο του 2013, με αφορμή την ΕΥΑΘ. Ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος, αλλά δεν εκλέχθηκε.

Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2015. Τελικά, άλλαξε πολιτική στέγη και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έθεσε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Β2’ Δυτικού Τομέα με το νεοσύστατο ΜέΡΑ25 του παλιού συντρόφου Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη, με το οποίο εξελέγη βουλευτής.

Αποφάσισε να κάνει την οικολογία πράξη, μετακόμισε στην ύπαιθρο, παρήγαγε μέρος της τροφής της οικογένειάς του με παραδοσιακούς σπόρους και ηλεκτροδότηση αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά. Έγινε (και) βιοκαλλιεργητής, με το λάδι του να βραβεύεται με ένα χρυσό βραβείο και δύο αργυρά στο διάστημα 2018-2019.

Στις αξιομνημόνευτες άστοχες παρεμβάσεις του,  με μία μικρή αναζήτηση στο χρονοντούλαπο του Διαδικτύου, θα βρείτε μεταξύ άλλων την επίκαιρη ερώτηση για τα απορρίμματα που είχε κάνει προς τον υπουργό Εσωτερικών της… Κύπρου.

Παράλληλα, το 2012, είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό του Γιάννη Μανιάτη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο που ζητούσε να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα γιατί θα ενοχλούνταν οι φάλαινες. «Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης, να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες απ’ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών», σχολίαζε τότε επικριτικά ο κ. Μανιάτης.

Την εβδομάδα που διανύσαμε… θέμα συζήτησης έγιναν οι δηλώσεις περί… κόφτη πλούτου και προκάλεσαν αίσθηση.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, επί της ουσίας, πρότεινε να μπει κόφτης στον πλούτο και να απαγορεύεται κάποιος να αποκτήσει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσόν.

Πολλοί διερωτήθηκαν προς τι αυτή η παρέμβαση καλοκαιριάτικα…

«Αν είναι ντροπή να έχουμε φτωχούς, γιατί να μην είναι ντροπή να έχουμε πλούσιους; Γιατί να μην υπάρχει κόφτης πλούτου, π.χ. για αρχή τα 100.000 ευρώ. Γιατί να μην απαγορεύεται να έχεις ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτά και να σου αφαιρούνται; Καιρός να βάλουμε εμείς την ατζέντα», έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter.

H τοποθέτησή του δέχτηκε βροχή αρνητικών σχολίων. «Να βάλουμε κόφτη! €820 και εσύ όπως και εγώ! Από εκεί και επάνω να αφαιρούνται!», έγραψε χαρακτηριστικά κάποιος χρήστης. «Συμφωνώ! Αρκεί να συνδυαστεί με παγκόσμιο αφοπλισμό, αποπυρηνικοποίηση της Άνω Ραχούλας, καθώς και τρέξιμο στα λιβάδια με λυτές πλεξούδες», έγραψε, ειρωνικά, κάποιος άλλος. «Καλή ιδέα. Ξεκίνα με τ’ αφεντικό σου πρώτα…», ήταν κάποιο άλλο σχόλιο. «Αν είναι ντροπή να έχουμε κοντούς συμπολίτες, γιατί δεν είναι ντροπή να έχουμε ψηλούς συμπολίτες; Γιατί να μην υπάρχει κόφτης ύψους, π.χ. για αρχή στα 1.80;» παρατήρησε ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας. «Γιατί να μην υπάρχει κόφτης ηλικίας, π.χ. για αρχή στα 90 χρόνια;» παρατήρησε άλλος…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ