Ο Λίβανος και το Ισραήλ επανεκκίνησαν χθες έμμεσες συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, μετά από μήνες καθυστέρησης λόγω διαφωνιών για την διαφιλονικούμενη περιοχή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Χθες βράδυ, στο τέλος μιας πεντάωρης συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών του Λιβάνου και του Ισραήλ, η Βηρυτός ωστόσο φάνηκε να ανεβάζει τους τόνους, αρνούμενη ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επιβάλλει “προϋποθέσεις” σχετικά με το μέγεθος της διαφιλονικούμενης ζώνης.
Παρουσία ενός Αμερικανού διαμεσολαβητή, οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει στις “10:00 το πρωί στο Ρας αλ Νακούρα”, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI). Η τοποθεσία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σε αυτήν την τοποθεσία στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες συναντήσεις.
Αργά το βράδυ, το ANI μετέδωσε το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε “με άκρα μυστικότητα και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης”.
“Η λιβανέζικη πλευρά επέμεινε στα δικαιώματα που έχει στα θαλάσσια σύνορά της”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.
Τεχνικά σε πόλεμο, τα δύο γειτονικά κράτη ξεκίνησαν έμμεσες συνομιλίες τον Οκτώβριο με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία εκτροχιάστηκε στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν αρχικά σε μια έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με έναν χάρτη που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ από τον Λίβανο το 2011, που τώρα θεωρείται από τη Βηρυτό εσφαλμένος.
Ο Λίβανος διεκδικεί τώρα μια επιπλέον έκταση 1.430 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει αποθέματα φυσικού αερίου στο πεδίο Καρίς, που έχει ήδη ανατεθεί από το Ισραήλ σε μια ελληνική εταιρεία.
“Προϋποθέσεις”
Σε μια ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη προεδρία ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική διαμεσολάβηση ήθελε οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στους χάρτες του Ισραήλ και του Λιβάνου “καταχωρημένοι στον ΟΗΕ, δηλαδή στην περιοχή των 860 km2”.
“Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του Λιβάνου και την αρχή των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις”, δήλωσε η προεδρία.
Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν “έδωσε τις οδηγίες του στην (λιβανέζικη) αντιπροσωπεία έτσι ώστε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων να μην πραγματοποιηθεί με βάση προϋποθέσεις”, υπογράμμισε η προεδρία.
Ο αρχηγός του κράτους θεωρεί ότι “το διεθνές δίκαιο παραμένει η βάση για τη διασφάλιση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης που επιθυμεί ο Λίβανος”.
Για την τροποποίηση του χάρτη του 2011, οι αρχές του Λιβάνου πρέπει να κοινοποιήσουν στον ΟΗΕ τις νέες συντεταγμένες που έχουν ορίσει. Ωστόσο, το επίσημο διάταγμα για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο.
“Δεν θα δεχτούμε τη γραμμή που προτείνουν και δεν θα δεχτούν τη δική μας. Επομένως, θα δούμε τι θα προτείνει ο διαμεσολαβητής”, ανέφερε μια πηγή της λιβανέζικης προεδρίας νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατανομαστεί.
Ο Λίβανος επιμένει στον “τεχνικό” και όχι πολιτικό χαρακτήρα των συζητήσεων με το Ισραήλ, επιμένοντας ότι είναι “έμμεσες” διαπραγματεύσεις, δηλαδή ότι οι δύο αντιπροσωπείες επικοινωνούν μόνο μέσω του Αμερικανού διαμεσολαβητή, ακόμη και αν βρίσκονται στην ίδια αίθουσα.
Η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τον πτωχευμένο Λίβανο: θα διευκόλυνε την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, σε μια περίοδο που οι αρχές βασίζονται σε πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων για να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευση.