Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Επεισοδιακή η δίκη Πισπιρίγκου – Γενετιστής: “Τα αμιγώς αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά” – Στο νοσοκομείο η κατηγορούμενη

Γενετιστής: “Τα αμιγώς αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά γενικά. Ο έλεγχος στα γονίδια, που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο  στην Τζωρτζίνα και στην Ίριδα, δεν έδειξε κάτι” κατέθεσε στη δίκη της Ρούλα Πισπιρίγκου ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Περικλής Μακρυθανάσης.

 

Του Νίκου Νικολετάκη

Ο γενετιστής είχε κάνει τον γονιδιακό έλεγχο στα δύο παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη σε δείγμα dna που απεστάλη από το Ωνάσειο. «Ελέγξαμε τα γονίδια που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. Επεκτάθηκε ο έλεγχος και σε αλλά γονίδια, όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα γιατί κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου… Θεωρητικά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρχουν ασθένειες εκτός από αυτές που σχετίζονται με την καρδιά και προκαλούν ανακοπή” επισήμανε ο Δρ. Περικλής Μακρυθανάσης αναφερόμενος και σε όσα διάβασε στις εφημερίδες, όπως είπε, σχετικά με αυτοάνοσο νόσημα, από το οποίο πάσχει η κατηγορούμενη. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός καταρρίπτεται στο σύνολό του, καθώς, όπως εξηγούν στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι έζησαν από κοντά την περιπέτεια της υγείας αλλά και την τραγική κατάληξη της εννιάχρονης Τζωρτζίνας μέσω δολοφονικής δόσης κεταμίνης, «η ιατρική έχει συγκεκριμένους κανόνες και είναι δύσκολο να τους μπερδέψεις. Με σοφιστείες προσπαθούν να εξηγηθούν τα ανεξήγητα»τόνισαν.

 

Στο νοσοκομείο εκτάκτως η Ρούλα Πισπιρίγκου
Νωρίτερα, αίτημα για διακοπή της συνεδρίασης υπέβαλε η πλευρά της κατηγορούμενης  καθώς ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, δεν μπορούσε να παρασταθεί στο δικαστήριο επειδή βρισκόταν σε άλλη δίκη στην Τρίπολη. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της Προέδρου. Προκλήθηκε μάλιστα ένταση μεταξύ της συνεργάτιδας του κυρίας Μπάκα και της προέδρου.

Η Εισαγγελέας εισηγήθηκε σχετικά: “Δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάζουμε τους μάρτυρες και το 18μηνο λήγει. Θεωρώ ότι το αίτημα δε μπορεί να γίνει δεκτό.”

Δ. Γεωργακόπουλος- Δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας: Την προηγούμενη φορά είχε αφιερωθεί ολόκληρη η δίκη χωρίς την τήρηση του ωραρίου για να εξεταστεί ο κ. Παπαγιάννης.

Εντολή αποχώρησης

Η δικηγόρος κ.Μπάκα μετά την απόρριψη του αιτήματος είπε ότι έχει εντολή από τον κ. Κούγια να αποχωρήσει από την αίθουσα.  Μάλιστα αφού η Πρόεδρος έκανε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον κ. Παπαγιάννη ρώτησε την κατηγορούμενη αν επιθυμεί να υποβάλει αυτή ερωτήσεις, καθώς δεν παρίστατο κανένας από την υπεράσπισή . Η Ρούλα Πισπιρίγκου απάντησε αρνητικά.

Πρόεδρος: Όταν σας είχε καλέσει η κατηγορούμενη τον Ιανουάριο είχε βραδυκαρδίες το παιδί;

Παπαγιάννης: Εγώ έλαβα μια επιστολή με τα δεδομένα του παιδιού, είχε κανονικούς καρδιακους παλμούς.
Η συχνότητα των δεδομένων που είχα δεν ήταν σταθερή. Δεν το έλεγχα κάθε μέρα, αν δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.

Λάβαμε και άλλο μήνυμα προς το απόγευμα, τη μέρα της ανακοπής, που έδειχνε ότι η καρδιά ανταποκρινόταν.

«Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν είχε κανένα πρόβλημα»

Την 1η Ιουνίου ημερομηνία όπου κατέθεσε ο κ. Παπαγιάννης κατέθεσε στο δικαστήριο για τα επιστημονικά δεδομένα που καταγράφηκαν από τους γιατρούς την τελευταία ημέρα ζωής της 9χρονης.
Ο άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ειδική συσκευή επεμβατικής παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας του κοριτσιού, στην κατάθεση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εισέφερε σημαντικά δεδομένα από την ημέρα του θανάτου και έδωσε τη δική του εικόνα όπως αποτυπώθηκε από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της συσκευής.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο με το οποίο να μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της» τόνισε στην κατάθεσή του ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Ο μάρτυρας μίλησε για τα γεγονότα την ημέρα του θανάτου του μικρού παιδιού, στις 29 Ιανουαρίου 2022 και τόνισε:
“Είκοσι λεπτά πριν τον θάνατό του το παιδί είχε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό: Την τελευταία ημέρα ζωής της Τζωρτζίνας έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2:00 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15:30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν…”

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 με την κατάθεση του υπεύθυνου της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου καρδιολόγου Άρη Αναστασάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου live- Παιδίατρος Ωνασείου: “Αν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα θα το είχαμε αποτυπώσει”

Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος Ωνασείου: “Έκπληξη για όλους ο θάνατος του παιδιού”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ