Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Επενδύσεις 540 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2021-2030 που περιλαμβάνει επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

“Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται έργα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον”, επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ με αφορμή την δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-Η κατασκευή αγωγού στη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Ο αγωγός, μήκους 122 χλμ., θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές όπως η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο, με τροφοδοσία των σχετικών εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και η Βέροια, η Νάουσα και τα Γρεβενά.

Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως “πολύ σημαντικό για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία” καθώς “θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη έως τώρα εξάρτηση από τον λιγνίτη” ενώ σημειώνει ακόμη ότι η επέκταση του δικτύου σε μία περιοχή όπου προγραμματίζεται η παραγωγή υδρογόνου μέσω του έργου “White Dragon”, θα αποτελέσει, “πρότυπο για τον σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγματος με φυσικό αέριο)”.

Νωρίτερα, από τον Οκτώβριο του 2022, πρόσβαση σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τον TAP προβλέπεται να αποκτήσουν αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Καστοριά, το ‘Αργος Ορεστικό, οι Μανιάκοι, η Φλώρινα, η Σκύδρα, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να συνδεθεί στο σύστημα ένας νέος Σταθμός που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Καβάλας, καθώς και κοντινών περιοχών, όπως το Παληό και η Ελευθερούπολη.

Στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο προγραμματίζονται επενδύσεις 94 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία νέων περιοχών και χρηστών. Περιλαμβάνονται η κατασκευή αγωγού προς την Πάτρα, για τη διασύνδεση της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ., έπειτα από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και πρόβλεψη για την τροφοδοσία άλλων πόλεων της Περιφέρειας, όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επέκτασης της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις λιγνιτικές περιοχές, τον Οκτώβριο του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετρητικός Σταθμός στη Μεγαλόπολη, ενώ για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, προγραμματίζεται η κατασκευή 3 νέων Σταθμών για την τροφοδοσία των περιοχών της Τρίπολης, του ‘Αργους, του Ναυπλίου και της Κορίνθου από τον Οκτώβριο του 2022.

Παράλληλα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG μικρής κλίμακας στη χώρα μας, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε πρόσφατα και την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την κατασκευή της νέας προβλήτας Μικρής Κλίμακας LNG στη Ρεβυθούσα, με προϋπολογισμό 20,4 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται εξάλλου να τεθεί σε λειτουργία, η προβλήτα εξυπηρέτησης μικρών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα ανεφοδιάζουν άλλα πλοία καθώς και δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα (μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός), και τα νησιά.

Σημειώνεται τέλος ότι απεντάσσεται από το δεκαετές ο Αγωγός Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή – Θεσπρωτία με το αιτιολογικό ότι παρότι προβλεπόταν επί περίπου 10 χρόνια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, δεν προωθήθηκε η κατασκευή του. Αναφέρεται ωστόσο ότι σε περίπτωση επανεμφάνισης ενδιαφέροντος για το έργο, ο ΔΕΣΦΑ προτίθεται να το επανεξετάσει και να εισηγηθεί εκ νέου την ένταξή του στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ