Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Επιχείρηση «εγκλωβισμού» του στρατάρχη Χαφτάρ

Στις 15:10 η έναρξη της συνόδου – Θα προηγηθούν διμερείς επαφές της Μέρκελ και του Πομπέο – Χαφτάρ και Σάρατζ θα λάβουν μέρος αν υπάρξει συμφωνία στο ανακοινωθέν – Στόχος της διάσκεψης η εκεχειρία – Τηλεφώνημα Μέρκελ-Ερντογάν το Σάββατο μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Οι προσδοκίες για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, δεν είναι ισχυρές, τουλάχιστον για σήμερα. Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθούν κι άλλες διασκέψεις μέχρι να οριστικοποιηθεί ο πλήρης έλεγχος της Λιβύης από τις χώρες που ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην περιοχή.

Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΠΑ κ.α. ξαναμοιράζουν την τράπουλα στα πετρέλαια και στο παράνομο εμπόριο όπλων. Αυτή την φορά, ισχυρό εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι ο Χαφτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, αλλά και η Ελλάδα.

Πρακτικά, αυτό που ενδιαφέρει τόσο τη Γερμανία, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες είναι η αποστολή δήθεν ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Λιβύη χωρίς κανείς να διευκρινίζει από ποιες χώρες θα προέρχονται αυτά τα στρατεύματα. Από την Ε.Ε. γενικά κι αόριστα;

Από την Γερμανία; Από την Τουρκία; Κανείς δεν έχει διευκρινίσει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, οι μεγάλες δυνάμεις όπως αναφέρεται στο προσχέδιο επιθυμούν να ελέγξουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Λιβύη και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη διάσκεψη όπως είναι γνωστό αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα διαβήματα και το μπαράζ επαφών της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο επικοινωνώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ποιος υποστηρίζει ποιον;
Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η διάλυση του στρατού του Χαφτάρ
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα».

Εύκολα γίνεται αντιληπτό το σημείο που αναφέρει: «αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους, στη νόμιμη χρήση βίας».

Τι σημαίνει αυτό σε απλά λόγια; Διάλυση του στρατού του Χαφτάρ, ξεκάθαρα.

Το βρώμικο σχέδιο Τουρκίας – Γερμανίας
Το σχέδιο των μεγάλων δυνάμεων είναι να στήσουν τη φάκα/παγίδα της συναίνεσης και να πείσουν τον Χαφτάρ να μπει σε μια κυβέρνηση συνεννόησης που ενδέχεται να προκύψει από εκλογική διαδικασία.

Αφού δεν μπορούν να τον βγάλουν από τη μέση, αρκεί να τον φέρουν με τα… νερά τους.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αφού ο Λίβυος στρατάρχης έχει καταλάβει τις προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων και ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Μια τέτοια εξέλιξη «απορρόφησης» του Χαφτάρ στην επόμενη μέρα θα ήταν καταστροφική για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού αυτόματα θα ενεργοποιήσει την πλήρη νομιμοποίηση των κατάπτυστων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Τουρκία με το καθεστώς του Σάρατζ.

Την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη υπογραμμίζει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, αντίγραφο του οποίου φέρεται να ήρθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου ΤΑSS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει το έγγραφο.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ