Έκτακτο τέλος για δύο μήνες στους παραγωγούς ενέργειας και επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά την εκτόξευση της χονδρικής τιμής τον Ιούλιο. Tο πρωί θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Ενέργειας. Όπως είπε «απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο ερωτηθείς σχετικά. Επεσήμανε ότι είμαστε αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί με τα άλλα κόμματα κι ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να είναι πολιτισμένος.
Προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην Ελλάδα τόνισε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι είναι αδιανόητες οι κουβέντες του Παύλου Πολάκη κατά γυναίκας. Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση Αυγενάκη οι κυρώσεις ήταν άμεσες.
Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis χυδαία πολιτική συνωμοσία και τόνισε ότι «Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τις κουκούλες». Επιπλέον πρόσθεσε «σε κάθε περίπτωση εγώ θα σεβαστώ την άποψη της Δικαιοσύνης αλλά θα επιμείνω επίσης στη θέση μας, η οποία νομίζω ότι δικαιώνεται πια απόλυτα, ότι αυτό το οποίο έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ήταν ό,τι αθλιέστερο έχω δει, τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην πολιτική. Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται τελείως άδικα, να είναι δακτυλοδεικτούμενα, να κατηγορούνται ως “διεφθαρμένοι” πάνω σε μία υπόθεση η οποία φάνηκε ότι, ως προς το πολιτικό σκέλος της τουλάχιστον, ήταν στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος».
Ορίζοντας υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών το τέλος της τετραετίας, σημείωσε αργότερα και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Η μείωση του ΦΠΑ θα είχε προσωρινό όφελος, δεν θα το κάνουμε, ξεκαθάρισε.
Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ σαν πρώιμος Αϊ Βασίλης και υπογράμμισε ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση: «Εάν μιλάτε για πακέτο παροχών, νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτών γιατρών είπε ότι ζητώ από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους να αναλογιστούν την κοινωνική τους ευθύνη.
Εξήγησε «έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη. Όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία» επεσήμανε.
Μιλώντας για τη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι το μεγαλύτερο όπλο της Ελλάδας είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής της πορείας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε άλλες αδυναμίες αλλά το ένα άρθρο της Συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα.
»Αυτό είναι κάτι το οποίο το κατέστησα απολύτως σαφές στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί. Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι “τοποτηρητής” της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για τη θέση του νέου Επιτρόπου στην ΕΕ είπε ότι ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο ανάλογα θα επιλεγεί και το πρόσωπο.
Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, απάντησε ακόμα όταν ρωτήθηκε σχετικά.