Ισχυρές επιφυλάξεις συναντά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το όνομα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα από διαρροές από το περιβάλλον του Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ η αίσθηση που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που λένε ανοιχτά ότι θα προτιμούσαν ένα πρόσωπο που να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Στέλεχος του κόμματος έλεγε απερίφραστα για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας: “αποκλείεται”, ενώ έτερος βουλευτής σχολίαζε: “μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα”.
Η επωδός βέβαια όλων είναι ότι φυσικά θα επικρατήσει η επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού, όχι όμως δίχως συζήτηση. Πάντως η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ φαίνεται ότι μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από την περασμένη εβδομάδα έβαλε πάγο στην σχετική συζήτηση προκειμένου να μην αρχίσει η ονοματολογία που μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για όλους. Είναι αρκετοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ακόμη κι αν η παράδοση που θέλει την ιδιόμορφη συγκατοίκηση κεντροδεξιού Προέδρου με κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεχιστεί, το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου δεν είναι το πλέον κατάλληλο για να εκφράσει την πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Αν και ο θεσμός της Προεδρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες θα πρέπει λένε να είναι ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την λαικότητα της νέας εξουσίας και ένα νέο ήθος και ύφος και να ξεπερνά τις επιφανειακές εντυπώσεις. Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας έλεγε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν στέλεχος όλων των κυβερνήσεων από την πρωθυπουργία Παπαδήμου και μετά και ότι αν ήταν να προκύψει μία τέτοια κεντροδεξιά λύση θα ήταν προτιμότερο το πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα που είχε αποχωρήσει σιωπηρά από την ενεργό πολιτική και από την αντιπροεδρία της ΝΔ πριν από δύο χρόνια ή ακόμη και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Πάντως παρόμοιες ενστάσεις συναντά και το όνομα του κ. Κώστα Καραμανλή ειδικά μετά την εξαγγελία ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο. Από την άλλη βέβαια δεν παραγνωρίζουν ότι η επιλογή του προσώπου θα είναι ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 βουλευτές έχει μέν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλέξει Πρόεδρο ωστόσο συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ και ενώ ο κ. Πάνος Καμμένος έχει εκφραστεί υπέρ υποψηφιότητας προερχόμενης από την κεντροδεξιά.