Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Επικίνδυνη η εγκυμοσύνη στην εφηβεία

Η εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Εκτιμάται ότι 11% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως είναι σε γυναίκες 15 έως 19 ετών. Το 95% των 16 αυτών εκατομμυρίων γεννήσεων συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα πλείστα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στην εφηβική ηλικία όπως επίσης και στα νεογέννητα παιδιά ή βρέφη από έφηβες μητέρες, καταγράφονται σε φτωχές χώρες.

Ο κίνδυνος θανάτου στην έφηβο μητέρα κατά τη γέννηση είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι στην ενήλικη γυναίκα. Παρά το γεγονός ότι οι γεννήσεις παιδιών από έφηβη μητέρα ανέρχονται στο 11% των γεννήσεων όλων των παιδιών παγκοσμίως εντούτοις ευθύνονται για το 23% όλων των προβλημάτων υγείας που δημιουργούνται εξαιτίας των κυήσεων και των γεννήσεων.

Τόσο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις πλούσιες χώρες υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται ιδιαίτερα με αρνητική εξέλιξη της εγκυμοσύνης στην εφηβική ηλικία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αναιμία, οι ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ και ιδιαίτερα το AIDS, οι αιμορραγίες που συμβαίνουν μετά τη γέννα, η ελονοσία και ψυχικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Ένα επιπρόσθετο πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το μαιευτικό συρίγγιο. Μέχρι 65% των γυναικών που πάσχουν από αυτό, το αναπτύσσουν στην εφηβική ηλικία και τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους, σωματικά και κοινωνικά.

Το μαιευτικό συρίγγιο που είναι πολύ σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου και κοπιώδους τοκετού που διαρκεί πολύ. Δημιουργείται συρίγγιο μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της ουροδόχου κύστης ή με το έντερο. Συχνά συνυπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα. Συνήθως το μαιευτικό συρίγγιο συμβαίνει στις έφηβες που τεκνοποιούν και το ποσοστό θανάτου των παιδιών κατά τη γέννηση είναι πολύ μεγάλο.

Οι έφηβες που εγκυμονούν και υποβάλλονται σε έκτρωση κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες κινδυνεύουν περισσότερο από ότι οι ενήλικες γυναίκες από επιπλοκές. Οι εκτρώσεις που διενεργούνται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες ανέρχονται στο 14% του συνόλου όλων των εκτρώσεων που διενεργούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως 2,5 εκατομμύρια έφηβες υποβάλλονται σε μη ασφαλή έκτρωση.

Οι γεννήσεις πεθαμένων παιδιών ή οι θάνατοι παιδιών κατά την πρώτη εβδομάδα ζωής είναι 50% περισσότεροι σε παιδιά γυναικών κάτω των 20 ετών σε σύγκριση με παιδιά γυναικών ηλικίας από 20 έως 29 ετών.

Οι θάνατοι παιδιών στον πρώτο μήνα ζωής είναι από 50% έως 100% συχνότεροι εάν η μητέρα είναι έφηβος συγκριτικά με μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Όσο πιο νέα είναι η μητέρα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Τα ποσοστά παιδιών που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος σώματος ή με περιγεννητική ασφυξία είναι μεγαλύτερα, όταν οι μητέρες είναι εφηβικής ηλικίας. Όλες αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και μελλοντικών προβλημάτων στο παιδί.

Επιπλέον παρατηρείται ότι τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Το κάπνισμα και το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας στο παιδί τόσο κατά τον τοκετό όσο και μετά.

Οι γεννήσεις παιδιών σε έφηβες που δεν είναι παντρεμένες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες κακών εξελίξεων τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Επίσης καταλήγουν συχνότερα σε εκτρώσεις.

Το σεξ μετά από εξαναγκασμό αναφέρεται από το 10% των κοριτσιών που είχαν σεξουαλική εμπειρία πριν από την ηλικία των 15 ετών. Το σεξ μετά από εξαναγκασμό ευθύνεται για ανεπιθύμητες κυήσεις.

Η πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης βασίζεται στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εφήβων και νέων.

Παράλληλα σε όλες τις χώρες του κόσμου πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα μέσα αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά και στις κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα χρειάζεται η προστασία στις ευάλωτες αυτές ηλικίες από την εκμετάλλευση και τη βία.

 

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ