Ο Α. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει με τον πρόεδρο «τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενο και μια από τις βασικές αιτίες είναι οι σκληρές, αντι-λαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα προγράμματα».
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κοινή ιστορία των λαών της Ευρώπης αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να ορθώσουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του φασισμού, αλλά και πόσο επικίνδυνη και ανιστόρητη είναι η θεωρία που εξισώνει τα θύματα με τους θύτες, η θεωρία των δύο άκρων που το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, ακούγεται στη χώρα μας, στην Ελλάδα».
Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις, καθώς, επίσης, και την ικανοποίησή μου που θα υπάρξει σύντομα σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η επικίνδυνη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την οικονομία και για τα αδιέξοδα της λιτότητας στην Ευρώπη» επεσήμανε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «Είπε ότι είμαστε αριστεροί πολιτικοί, έχοντας κάποιες διαφορές μεταξύ μας. Δεν ξέρω ποιος από τους δυο μας πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα».
Επίσης, ο Α. Τσίπρας δήλωσε: «Είχα τη χαρά να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση, ότι λύση δεν είναι να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα. Αλλά λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Του έθεσα, λοιπόν, υπόψη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και συμφωνήσαμε για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μίλησαν «για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άκουσα με ενδιαφέρον τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των 2/3 της τρόικα από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως γνωρίζετε, η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή Συνθήκη».