Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Ρώσος πρόεδρος προτίθεται να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν είχαν συμφωνήσει για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού, ο οποίος θα αποτελεί προέκταση του σημερινού αγωγού που σταματά στην Τουρκία, συνδέοντάς τον με τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Τσίπρας μιλώντας σχετικά με τον ελληνικό αγωγό είπε: «Στη Ρωσία είχαμε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Και θεωρώ μίζερη την ανταπόκριση μέρους του ελληνικού τύπου που είπαν για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός». Προέτρεξαν, αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συζητήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αν υλοποιηθεί γιατί έχουμε ήδη τον αγωγό TAP».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνομιλία των δύο ηγετών:
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.