Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Επικοινωνιακά τρικ από Μπόρις Τζόνσον μετά το party-gate

«Κοιτάξτε. Ο ισχυρισμός ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα είναι ανοησία». Με αυτή τη φράση ο Ντόμινικ Ράαμπ, αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης προσπάθησε να στηρίξει τον πανταχόθεν βαλλόμενο πλέον Μπόρις Τζόνσον για το αποκαλούμενο party-gate και τα διάφορα “σουαρέ” που συχνά – πυκνά γίνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ για τους υπόλοιπους Βρετανούς ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και σκληρό lockdown.

Του Νίκου Βασιλειάδη 

Σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του και τα μέλη της Βρετανικής Κυβέρνησης έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να σώσουν τον βρετανό πρωθυπουργό που για χάρη της επικοινωνίας και σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις μετοχές του στο πολιτικό παιχνίδι έφτασε στο σημείο να βγει στους λονδρέζικους δρόμους με ένα παρδαλό σορτσάκι που θυμίζει και εσώρουχο, για να κάνει τζόγκινγκ με τον σκύλο του –προσφέροντας έτσι μια κάπως πιο ευχάριστη «είδηση», για να γεμίσουν οι εφημερίδες τις σελίδες τους και τα κανάλια τον τηλεοπτικό χρόνο τους.

Η επιχείρηση διάσωσης του αρχηγού έχει τον κωδικό «Σώστε τον μεγάλο σκύλο» και η γραμμή που έχει δοθεί είναι να καταρρίπτονται μία- μία οι κατηγορίες που διατυπώνονται σχετικά με την περιβόητη πλέον «δεν ήξερα ότι επρόκειτο για πάρτι» ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Βέβαια το κακό για τον Τζόνσον και τους Τόρις είναι ότι οι κατηγορίες έρχονται από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Ντόμινικ Κάμινγκς, τον άλλοτε παντοδύναμο πρώην σύμβουλο του Τζόνσον και αρχιτέκτονα της εκστρατείας του Brexit, ώσπου τον «έφαγε» η Κάρι Σίμοντς-Τζόνσον, ο οποίος κατήγγειλε δημοσίως ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν ισχυρίστηκε πως το πάρτι – ένα από τα πολλά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, το οποίο είχε γίνει τον Μάιο του 2020– ήταν μία «συνάντηση εργασίας» και ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ίσχυαν για τους υπόλοιπους κοινούς βρετανούς θνητούς, δεν παραβιάσθηκαν.

Αν αποδειχτεί ότι ο Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα στο κοινοβούλιο, τότε θα έχει παραβιάσει βασικές αρχές της δεοντολογίας της βρετανικής πολιτικής και πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος και προβάλει ως διάδοχος του πρωθυπουργού, επέμεινε στο Times Radio ότι ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία. «Εκανε σαφές στη Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε σε ερωτήσεις επ’ αυτού, ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας», είπε.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, βέβαια προχώρησε και σε λεπτομέρειες στο blog του και αποκάλυψε ότι ο ίδιος πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει ότι το επίμαχο πάρτι –που δήθεν δεν ήξερε ότι ήταν πάρτι– έπρεπε να γίνει. «Όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που συζήτησαν το θέμα τότε, θα μπορούσαν να καταθέσουν ενόρκως ότι έτσι συνέβη», αποκαλύπτοντας πως όταν τουλάχιστον δύο άνθρωποι του γραφείου του πρωθυπουργού εξέφρασαν δισταγμό για το αν θα έπρεπε να γίνει το πάρτι ο Τζόνσον επέμεινε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Ισχυρισμούς που απέρριψε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο Sky News λέγοντας πως
«Λέω κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μου είπε, κανείς δεν είπε ότι αυτό ήταν κάτι αντίθετο με τους κανόνες, ότι ήταν κάτι πέρα από μια συνάντηση εργασίας γιατί ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ, ότι θα είχε πραγματοποιηθεί ή θα είχε επιτραπεί να γίνει εάν ήταν αντίθετο με τους κανόνες»

«Από ότι ανακαλώ στη μνήμη μου, βγήκα στον κήπο για περίπου 25 λεπτά, που πίστευα ότι ήταν μια συγκέντρωση για εργασία, και μίλησα με το προσωπικό, ευχαριστώντας τους. Στη συνέχεια επέστρεψα στο γραφείο μου και συνέχισα τη δουλειά μου» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Φέρω την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη, κανείς δεν μου είπε ότι αυτό είναι ένα γεγονός που είναι αντίθετο με τους κανόνες, κατά παράβαση αυτού που ζητάμε από όλους να κάνουν» επέμεινε.

Τώρα όλοι περιμένουν το πόρισμα της Επιτροπής που εξετάζει τις καταγγελίες υπό το άγρυπνο βλέμμα της υψηλόβαθμης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, αν και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι τα πάρτι, ακόμα και παραμονές της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, ήταν ρουτίνα στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ιδιάιτερη ανησυχία στους βουλευτές των Τόρις, ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σκάνδαλα στις (μονοεδρικές) εκλογικές τους περιφέρειες αλλά και στους βουλευτές που μπήκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στις τελευταίες εκλογές του 2019 και εκπροσωπούν το λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος», δηλαδή περιφέρειες στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που παραδοσιακά στήριζαν το Εργατικό Κόμμα, αλλά ψήφισαν τον Μπόρις Τζόνσον έχοντας πειστεί από τα υποσχόμενα οφέλη του Brexit και την ατζέντα αναβάθμισης των περιοχών τους.

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε «σοκαρισμένος και εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το πολιτικό προσωπικό του Νο 10 είχε την πολυτέλεια να απολαμβάνει τέτοιες κοινωνικές συγκεντρώσεις, την ώρα που οι πολίτες της περιφέρειάς του «έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν μόνοι». Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ επέμεινε ότι, ανεξάρτητα από το αν παραβιάσθηκαν «τεχνικά» τα περιοριστικά μέτρα, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε. «Θα ζητήσω μέτρα κατά οποιουδήποτε βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες», έγραψε στην ιστοσελίδα της η υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Είναι σαφές ότι υπήρχε μία κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ακόμη και αν οι κανόνες δεν παραβιάσθηκαν τεχνικά, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Όσο περνούν οι μέρες τα σκάνδαλα των πάρτι έχουν καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον με τις βρετανικές εφημερίδες να διερωτώνται στα πρωτοσέλιδα τους εάν όντως τελείωσε το πάρτι για τον βρετανό πρωθυπουργό και οι μέρες του στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλέον μετρημένες καθώς αν συγκεντρωθούν 54 επιστολές, δηλαδή το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, θα προκληθεί αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεση του Μπόρις Τζόνσον. Βέβαια ο μόνος που γνωρίζει τον ακριβή αριθμό είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος όμως δεν προβαίνει σε ανακοίνωση παρά μόνο όταν συμπληρωθεί ο επαρκής αριθμός επιστολών.

Βέβαια ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει απερίφραστα με κάθε τόνο πως δεν θα παραιτηθεί ανεβάζοντας την θερμοκρασία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να δηλώνει πως «Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν».
Ο Στάρμερ, ο οποίος χαιρέτισε με ενθουσιασμό και ζητωκραυγές μέσα στην αίθουσα του Κοινουβουλίου την αποσκίρτηση του βουλευτή Κρίστιαν Γουέικφορντ, ο οποίος εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς του Τζόνσον για να ενταχθεί στις τάξεις των Εργατικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε από την αποστασία του Συντηρητικού βουλευτή Κρίστιαν Γουέκφορντ. Στο καλωσόρισμα του βουλευτή της περιοχής του Μπέρι Σάουθ από τους Εργατικούς και τον χλευασμό του ηγέτη του κόμματος Κιρ Στάρμερ προς τον πρωθυπουργό, ο Τζόνσον απτόητος ξεκαθάρισε ότι «το Μπέρι Σάουθ (που άνηκε στο περιβόητο «κόκκινο τείχος») το κέρδισαν οι Συντηρητικοί υπό την ηγεσία μου κάτι που θα ξανακάνουν στις επόμενες εκλογές όταν και πάλι θα είμαι πρωθυπουργός».

Πάντως ο Μπόρις δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον την αποχώρηση του Γουέκφορντ. Όλοι στην Βρετανία μιλούν ανοικτά για το σχέδιο «pork pie plot» όπως ονομάστηκε από την διάσημη πίτα με χοιρινό που παρασκευάζουν στην εκλογική περιφέρεια της συντηρητικής βουλευτού Αλίσια Κερνς, η οποία φέρεται να πρωτοστατεί στις κινήσεις εξοβελισμού του “Μπότζο” , παρέα με άλλους είκοσι βουλευτές. Και όλοι ξέρουν πως «pork pie» στην αγγλική αργκό (Cockney) είναι το ψέμα, δηλαδή αυτό που συνηθίζει να κάνει το τελευταίο διάστημα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Χέλεν Ράμπελοου, αρθρογράφος των λονδρέζικων Times, αναφέρθηκε μάλιστα και στην προσωπική ζωή του Μπόρις Τζόνσον από τότε που πέρασε το κατώφλι του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, υπενθυμίζοντας πως οι βιογραφίες των περισσότερων εθνικών ηγετών που εμπεριέχονται σε πολυσέλιδους και ανιαρούς τόμους δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον με αντίθεση τη ζωή και τη δράση του Μπόρις Τζόνσον κατά τις 904 ημέρες από τότε που ανέλαβε την εξουσία, όπου για να την εξιστορήσεις σου χρειάζεται περισσότερο από ένα βιβλίο ως «το ευτελές μελόδραμα μιας μεξικανικής σαπουνόπερας, γεμάτης με σχεδόν απίστευτες ανατροπές πλοκής, προσωπικά δράματα και εξαπατήσεις: έναν μυστικό, τρίτο, γάμο, δύο μωρά, έναν παραλίγο θάνατο και μια κηδεία».
Συνεχίζοντας η Χέλεν Ράμπελοου υποστηρίζει επίσης ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για έναν νηφάλιο απολογισμό μιας καταστροφικής ημέρας κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποπειράθηκε να απολογηθεί στο έθνος, δίχως, ωστόσο, να καταφέρει να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια ούτε των πολιτών ούτε του κόμματός του.

Και δεν είναι βέβαια ούτε το κατάλληλο μέρος για να σκεφτεί πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που κληθεί στο προσεχές διάστημα να πακετάρει τα πράγματά του, να πάρει την οικογένειά του και να φύγει, γιατί τις τελευταίες 904 ημέρες η Ντάουνινγκ Στριτ «είναι μία κατοικία γεμάτη χαοτική ενέργεια, επειδή είναι κατάμεστη με …Τζόνσονς», όπου κυριαρχούν τα κλάματα της Ρόμι, της νεογέννητης κόρης του ζεύγους , η οποία βγήκε από το νοσοκομείο μόλις πριν από έναν μήνα και “σουλατσάρει” ο μικρός πρωτότοκος γιος Γουίλφρεντ που αφήνει τα αποτυπώματα των χεριών του στην πανάκριβη (άνω των 1.000 ευρώ το ρολό) ταπετσαρία της Ντάουνινγκ Στριτ που διάλεξε η Κάρι, στο πλαίσιο μίας άκρως δαπανηρής ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος, η οποία έπληξε επίσης βαριά τη δημόσια εικόνα του Μπόρις.

Μπορεί οι βρετανοί ψηφοφόροι να ήταν ιδιαίτερα επιεικείς με τον πρωθυπουργό τους όσον αφορά το γεγονός πως στο παρελθόν φέρεται να έχει εξέλθει πολλές φορές κρυφά κι αθόρυβα από την πίσω πόρτα των σπιτιών των ερωμένων του. Όμως το ότι βγήκε από την πίσω πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας κρυφά κι αθόρυβα για να συμμετάσχει σε ένα παράνομο πάρτι εν μέσω λοκντάουν έχει εξοργίσει ιδιαίτερα πάρα πολλούς και ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει πως ήδη φαίνεται να το πληρώνει ακριβά αφού η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως Έξι στους 10 πολίτες στη Βρετανία έχουν τώρα μη ευνοϊκή άποψη ύστερα από τις αποκαλύψεις για τα πάρτι και το 57% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Τζόνσον είναι κακός πρωθυπουργός, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” της Κυριακής 

Διαβάστε ακόμη

Η ώρα της αλήθειας για τον Μπόρις Τζόνσον και το “partygate”

Ένα ακόμη πάρτι του Μπόρις Τζόνσον στην επιφάνεια

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ