Νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, επιμένουν να ζητούν οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα μέτρα αφορούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας, με την εμπλοκή στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να παραμένει, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.
Ανησυχία προκαλεί, επίσης, και η πληροφορία ότι τη θέση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων φέρονται να υποστηρίζουν πλέον όλοι οι Θεσμοί, ενώ μέχρι τώρα η Κομισιόν συμφωνούσε με την ελληνική κυβέρνηση.
Τα παραπάνω προέκυψαν κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, με τους εκπροσώπους των Θεσμών το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup.
Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters πως προσέρχεται στις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως δεν θα ζητηθούν περαιτέρω μέτρα χάρη στην υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,44 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον στόχο για 1,98 δισ. ευρώ.