Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Επιμένουν: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Σταθερή στην προκλητική της θέση για τα Ίμια παραμένει η Τουρκία, η οποία επιμένει ότι αποτελούν τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με νέα απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απάντησε  εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, καθώς ξεκαθάρισε ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες αυτές είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.

«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις  βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ αποκάλεσε τις βραχονησίδες ο κ. Μουφτούογλου). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα» τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής: «Με τις χθεσινές του δηλώσεις περί Ιμιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών», ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιφύλασσε μία ειρωνική απάντηση καθώς ανέφερε: «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

Ο κ. Μουφτούογλου έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

erntogan-o

Τι απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων δήλωσε τα εξής:

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος. Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη  Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων. H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες.  Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

Την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

notam-tourkia-kasos

Ακόμη μία πρόκληση από την Τουρκία – Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Εκτός από τα προαναφερθέντα, χθες η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γείτονες επικαλούνται στη ΝΟΤΑΜ τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αμφισβητήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ