Οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Τετάρτη (13 Σεπτεμβρίου) την αύξηση των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά 15, εγκρίνοντας μια πρόταση ορισμένων χωρών της ΕΕ.
Η νέα κατανομή των εδρών που ψηφίστηκε με 515 ψήφους υπέρ – προβλέπει συνολικά επιπλέον15 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: +2 για την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και +1 για το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.
Η κατανομή όμως είναι πολύ διαφορετική από την αρχική πρόταση του Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, η Πολωνία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσθετες έδρες στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι υπουργοί απέσυραν επίσης το σχέδιο για την κατανομή επιπλέον 28 εδρών σε μια διακρατική εκλογική περιφέρεια. Το εν λόγω εγχείρημα περιγράφεται ως «πολιτικό λάθος» από τον συνεισηγητή του Κοινοβουλίου Sandro Gozi της κεντρώας ομάδας Renew.
«Νομίζω ότι πρόκειται για μια άχρηστη πρόκληση εκ μέρους του Συμβουλίου», δήλωσε ο Gozi.
«Λυπάμαι… που ενώ επικύρωσε τη γενική μας προσέγγιση, το Συμβούλιο δεν ζήτησε τη γνώμη του Κοινοβουλίου όταν κατέστη σαφές ότι σκόπευε να καταψηφίσει την πρότασή μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο έτερος συνεισηγητής της πρότασης και βουλευτής του ΕΛΚ, Loránt Vincze.
«Με βάση την αρχή της αμοιβαίας ειλικρινούς συνεργασίας το Συμβούλιο των Υπουργών θα έπρεπε να μας ενημέρωνε για την πρόθεσή του να μην ακολουθήσει την πρότασή μας», πρόσθεσε.
Ο Vincze δήλωσε ακόμα ότι λυπάται περισσότερο «που το Συμβούλιο έλαβε την ατυχή απόφαση να εισαγάγει μια αιτιολογική σκέψη με την οποία ζητά η αύξηση των εδρών να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη». Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς ευρωβουλευτέςότι υπερβαίνει τις δημοσιονομικές τους αρμοδιότητες.
Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού, Johan van Overtveldt (ECR), πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό ψήφισμα μια δήλωση «για να καταστεί σαφές» ότι δεν εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίζει για δημοσιονομικά θέματα.
Εκπροσωπώντας τις χώρες της ΕΕ, ο Ισπανός υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Pascual Navarro, υποστήριξε ότι ο όρος της δημοσιονομικής ουδετερότητας «αφήνει επαρκή περιθώρια ελιγμών στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να προβεί σε προσαρμογές για τη συνολική συνεισφορά του Κοινοβουλίου στον προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες».
Υπενθύμισε επίσης στο Κοινοβούλιο ότι η τελική πρόταση είναι το αποτέλεσμα μιας «πολύπλοκης εξισορροπητικής πράξης» μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.
Το τελευταίο ανοικτό ζήτημα παραμένει η δημιουργία ενός μόνιμου και αντικειμενικού συστήματος κατανομής των εδρών.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προσδιορισμός απαιτεί μια αντικειμενική και οριστική λύση. Η επιτροπή εργάζεται επίσης πάνω σε μια φόρμουλα, που σημαίνει ότι η κατανομή των εδρών καθορίζεται από ένα μαθηματικό κριτήριο που είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο», δήλωσε ο Gozi.