Με εργαζόμενους στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ («ΠΛΕΥΣΗ», «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», «MOSAIC», μονάδα street work του «ΕΞΕΛΙΞΙΣ») που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας συναντήθηκε και συζήτησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ στηρίζει την προσπάθεια που αναπτύσσει το ΚΕΘΕΑ στην πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη, των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και κατορθώνουν να την κερδίσουν», σημείωσε και ανέδειξε κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συζητήσεων που είχε με τους εργαζόμενους τρεις βασικές πλευρές: Την ανάγκη για άμεση οικονομική στήριξη και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ και να μπορέσουν άμεσα να επεκταθούν.
Την ανάγκη αντίδρασης στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών, της «μείωσης της βλάβης», που αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την οποία ταυτίστηκε και ο Δήμος Αθηναίων μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις. «Η πολιτική αυτή, τόνισε, έχει αποτύχει. Τα υποκατάστατα στα νοσοκομεία δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, δεν αντιμετώπισε την πιάτσα, ούτε το ναρκωεμπόριο».
Υπενθυμίζεται ότι και η δημοτική αρχή στην Αθήνα, όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν ταχθεί υπέρ της μεταφοράς των προγραμμάτων υποκατάστασης στα νοσοκομεία, ενώ η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση τη λειτουργία «κέντρων υγιεινής χρήσης», δηλαδή χώρους όπου θα μπορούσαν οι χρήστες να κάνουν νόμιμη χρήση ναρκωτικών. Το παραπάνω εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά μετά την έγκαιρη και ισχυρή παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Τρίτον, ανέπτυξε την ανάγκη ύπαρξης πλαισίου συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το ΚΕΘΕΑ ώστε να αξιοποιηθούν οι δομές σ’ ένα πρόγραμμα παναθηναϊκού σχεδιασμού, για στήριξη των δομών πρόληψης, για στήριξη και επέκταση των θεραπευτικών κοινοτήτων, για ενημέρωση σε μεγάλη έκταση όλων των ηλικιών της νεολαίας απέναντι στην πολιτική χορήγησης υποκαταστάτων, νομιμοποίησης της χρήσης και στο διαχωρισμό ουσιών. «Είναι μια πολιτική – υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός – που στηρίζεται από τα άλλα κόμματα και δυναμιτίζει τη στάση του λαού και της νεολαίας στο “όχι” που πρέπει να πουν απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά».
Να σημειωθεί ότι τα τέσσερα Κέντρα Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, τα οποία υπολειτουργούν στα 4 από τα 7 δημοτικά διαμερίσματα είναι υποστελεχωμένα, με 24 εργαζόμενους που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και τα αιτήματα για συστηματικές παρεμβάσεις στα σχολεία και αλλού διαρκώς να αυξάνονται και να μένουν ανικανοποίητα για ευνόητους λόγους.
Ενδεικτικό της αντιδραστικής πολιτικής που εκφράζει η απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων είναι όσα έχουν ακουστεί για το ζήτημα των ναρκωτικών – θέμα το οποίο έχει συζητηθεί μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – όπως να πωλούνται ναρκωτικά στα super market με υψηλό ΦΠΑ(!) ή ανοιχτή διαφήμιση των ναρκωφεστιβάλ.
«Πρόκειται για αντιλήψεις που έχουν στόχο την απενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι σ’ ένα πρόβλημα κρίσιμο, που δεν περιορίζεται στο να διώξουμε τις πιάτσες από το ένα σημείο και να τις πάμε στο άλλο, ή να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μπορούν και πρέπει να σωθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Εξίσου σημαντικό ήταν το θέμα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης με εργαζόμενους αλλά και θεραπευόμενους στο πρόγραμμα «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, όπου φάνηκε ότι πολλοί απεξαρτημένοι προκειμένου να βρουν δουλειά καταφεύγουν στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο Νίκος Σοφιανός ανέδειξε τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ μεταφέροντας την εμπειρία απ’ όπου έχουν εφαρμοστεί, για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, ενημερώνοντας ότι δεν είναι αθώες. Αποτελούν ομηρία για όσους το επιχειρούν, δημιουργούνται μικρές εργασιακές ζούγκλες χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, μαύρη εργασία.
Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους μετέφεραν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το ότι οι προσλήψεις έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, την ανάγκη επέκτασης των δομών. «Η υποχρηματοδότηση, υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, η πριμοδότηση της “μείωσης της βλάβης”, η κυρίαρχη πολιτική συγκρούεται με την δουλειά σας, την καθημερινότητά σας. Πρέπει από κοινού να την αντιπαλέψουμε».