Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών

Ενθαρρυντικές ειδήσεις για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών φέρνει δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, σύμφωνα με το οποίο, ερευνητές από τη Βρετανία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερν του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, δηλώνουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο διαγνωστικό τεστ. Με τη βοήθεια του τεστ ADNEX, οι γιατροί θα είναι πλέον σε θέση να ξεχωρίζουν έγκαιρα και καλύτερα τους καλοήθεις από τους κακοήθεις όγκους, συνεπώς να επιλέγουν μια πιο αποτελεσματική θεραπεία, καθώς το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση των διαφορετικών τύπων όγκων (σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο καθένας, αν είναι μεταστατικός κ.λπ.)

Ως τώρα, εξαιτίας της δυσκολίας επίτευξης ακρίβειας στη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, πολλές γυναίκες αναγκάζονταν να υποβληθούν σε αφαίρεση ωοθηκών, αρκετές φορές χωρίς λόγο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πρόκειται για τον πιο επιθετικό γυναικολογικό καρκίνο – μόνο το 40% των ασθενών επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση – έκανε την προληπτική αυτή εγχείριση αναπόφευκτη. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι αν η διάγνωση γίνει στα πρώτα στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνει στο 90%, αν όμως γίνει σε προχωρημένο στάδιο, η επιβίωση στην πενταετία δεν ξεπερνά το 22%.

Πολλά από τα συμπτώματα της νόσου, όπως το φούσκωμα ή ο πόνος στην κοιλία, μπορεί να οφείλονται σε άλλες κοινές αιτίες, πράγμα που ευθύνεται για το γεγονός ότι πολλές γυναίκες με καρκίνο δεν στέλνονται έγκαιρα για χειρουργική επέμβαση ή, αντίθετα, κάποιες με αβλαβή όγκο μπορεί να υποστούν μια σοβαρή αλλά περιττή επέμβαση, π.χ. αφαίρεση ωοθήκης, χωρίς κάτι τέτοιο να χρειάζεται.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος -που είναι έτοιμη για άμεση κλινική εφαρμογή- συνδυάζει κλινικά στοιχεία του ασθενούς, ένα τεστ αίματος και υπέρηχο. Ο βαθμός ακρίβειας της διάγνωσης εκφράζεται ως ποσοστό για κάθε περιστατικό. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τεστ online, καθώς και μέσω μιας σχετικής εφαρμογής για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (στη διεύθυνση www.iotagroup.org/adnexmodel).

«Προς το παρόν, ο τρόπος που αξιολογούμε τις γυναίκες με κύστες στην ωοθήκη για τυχόν παρουσία καρκίνου και η επιλογή θεραπείας δεν έχουν ακρίβεια. Η νέα τεχνική ταξινόμησης των ωοθηκικών όγκων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, πράγμα που θα βελτιώσει την έκβαση των περιπτώσεων γυναικών με καρκίνο. Επίσης θα μειώσει την πιθανότητα γυναίκες με κάθε είδους κύστη να υποστούν υπερβολική ή περιττή θεραπεία, η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητά τους», δήλωσε ο Τομ Μπερν.

Το τεστ αναπτύχθηκε έπειτα από μελέτη στοιχείων για 3.500 ασθενείς από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ελεγχθεί σε 2.400 ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ