Εκρηκτική είναι η κατάσταση με το προσφυγικό, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να ζητά τώρα με επιστολή του στο ΝΑΤΟ, την άμεση έλευση των συμμαχικών πλοίων στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση περιπολιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία υπονομεύει το όλο σχέδιο της επιχείρησης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στη σχετική επιστολή τονίζεται πως η Τουρκία συνεχώς εγείρει απαιτήσεις για να επιτρέψει την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, σε μια προσπάθεια να τινάξει όλη τη συμφωνία στον αέρα.
Ακόμη, ο κ. Καμμένος επισημαίνει πως θα επικοινωνήσει και με τη Γερμανίδα ομόλογό του, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός κάλεσε εκτάκτως τους δημοσιογράφους στο γραφείο του, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Τουρκία υπό το βάρος των πιέσεων από άλλες χώρες έως αύριο θα έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες πιέζουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στην στρατιωτική επιτροπή της Συμμαχίας, στράφηκε με πολύ σκληρό χαρακτηρισμό κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του, χαρακτηρίζοντας ως «bullshit» τις προτάσεις της και λέγοντας πως δε θα βρουν εφαρμογή στην πράξη.
Γεροβασίλη: Εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση το προσφυγικό
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ.
Παράλληλα, η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.
Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία.
Τέλος, επεσήμανε πως το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο δεν είναι ακόμη έτοιμο, και γι’ αυτό φταίει η υπαναχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με την αρχική απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.
«Χλιαρές» αντιδράσεις από την Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις της Κομισιόν γύρω από το θέμα είναι μάλλον «χλιαρές».
Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος της επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό, σημείωσε ότι «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται».
Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση, και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.