Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Επιστολή Κυμπουρόπουλου προς Φον ντερ Λάιεν με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ

Επιστολή σχετικά με την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ προς την πρόεδρο τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με αφορμή τη «βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ».

Την επιστολή συνυπογράφουν 40 ευρωβουλευτές από έξι (6) διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018», σημειώνεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί».

«Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρεται, σε άλλο σημείο της επιστολή.

Επιπλέον, ο κ. Κυμπουρόπουλος και οι 40 ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι «ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας», υπογραμμίζουν ότι «ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου» και τονίζουν ότι ο Τύπος «διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες».

«Πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων», αναφέρεται στην επιστολή, με την οποία καλούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει «την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ».

Μάλιστα, προτείνεται και «η ταχεία έγκριση Σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», η οποία «θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες, επίσης, υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές». Κάτι, που, όπως αναφέρεται, «θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία».

Η επιστολή κοινοποιείται και στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

«Αγαπητή κυρία πρόεδρε Von der Leyen

Αγαπητή κυρία αντιπρόεδρε Jourová,

Σας γράφουμε σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018.

Δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί.

Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο ρόλος δε των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Από αυτήν την άποψη, πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Επομένως, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η σύσταση θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κυμπουρόπουλος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερώτηση Μαρκόπουλου – Πλεύρη στη Βουλή για εξύμνηση κουκουλοφόρων σε εκπομπή της ΕΡΤ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια στο Μαξίμου – Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ