Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Επιστροφή στο 2012

Την ώρα που οι εσωκομματικές αμφισβητήσεις φουντώνουν – παρότι στην κοινοβουλευτική ομάδα τείνουν να ελεγχθούν – και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται να… ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, ώστε να εκθέσουν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τον ίδιο μνημονιακό δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να αναδείξει τις διαφορές του νέου πλαισίου με το περιβόητο email Χαρδούβελη.

Υπάρχουν βέβαια πολλές ομοιότητες, όχι μόνο με το mail του πρώην υπουργού Οικονομικών αλλά και με τα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που προσπαθούσε να επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα απο το 2012.

Συγκεκριμένα, η τρόικα με έκθεση της που είχε σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο του 2012 έκανε λόγο για κακότεχνες περικοπές, που έρχονται να ισοσκελίσουν την πανθομολογούμενη αδυναμία ενίσχυσης των κρατικών ταμείων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζει το υπάρχον σύστημα φορολογικής διοίκησης ελάχιστα αποδοτικό και προτείνει τη διάλυσή του και τη δημιουργία (από τον Απρίλιο του 2013) μιας νέας φορολογικής, διαχειριστικής, ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα διευθύνεται από υπερκομματικό στέλεχος και θα στελεχωθεί από τους πλέον έμπειρους και ικανούς ελεγκτές.

«Δημιουργήστε μια νέα Αρχή»

Μέσω του μυστικού πορίσματος, οι ελεγκτές της τρόικας χαρακτήριζαν ως αναγκαία τη σύσταση και λειτουργία ενός νέου διοικητικού πλαισίου για τον χειρισμό των φορολογικών θεμάτων, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και παρουσιάζοντας τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της νέας Αρχής.

Σκοπός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων  ήταν η λειτουργία μιας νέας ανεξάρτητης και ικανής διαχειριστικής Αρχής μέχρι τον Απρίλιο του 2013.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικας, η συγκεκριμένη Αρχή έπρεπε:

1) να είναι ενισχυμένη με όλες τις απαιτούμενες και σαφώς καθορισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται και να επιβάλλει τους φορολογικούς νόμους, ενώ θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στους κύριους εθνικούς φόρους (όπως ο φόρος εισοδήματος, φόρος κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και φόρος κατανάλωσης)

2) να διοικείται από έναν μη πολιτικά διορισμένο διευθύνοντα σύμβουλο, διορισμένο για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που δεν θα συνδέεται με τη θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης και ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το έργο ολόκληρου του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των αποκεντρωμένων φορέων του, και

3) να έχει επαρκή αυτονομία, ώστε να διαχειρίζεται τόσο το αντικείμενο της θέσης της όσο και τα θέματα διοικητικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων πόρων, στη βάση της ανάθεσης εξουσίας, όρων, αρμοδιοτήτων και διαφάνειας.

Εν κατακλείδι, η πρόταση των ξένων ειδικών αναφέρεται στη δημιουργία μιας αυτόνομης φορολογικής, διαχειριστικής Αρχής με τη μορφή ενός ενοποιημένου ημιαυτόνομου οργάνου ή ενός αντίστοιχου οργάνου που θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο.

«Ενδυνάμωση» του μηχανισμού

Παράλληλα, το σχέδιο του ΔΝΤ – Ε.Ε. προβλέπει τη στελέχωση του συγκεκριμένου οργανισμού με 40 νέους ελεγκτές στο γραφείο με τον μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων, την άμεση ανάθεση σε επιπλέον 150 υπαλλήλους στον τομέα συλλογής οφειλών σε γραφεία εντός Αττικής (με επέκταση της ανάθεσης σε ακόμα 300 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2012) και την πρόσληψη ακόμη 500 ελεγκτών εντός Αττικής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.

Τέλος, γίνεται λόγος για αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της νέας Αρχής με κλιμάκωση της τεχνικής υποστήριξης που θα έχει ως σκοπό την αύξηση των εσόδων από φορολογία κατά 1.5% του Α.Ε.Π., την κρατική μεταρρύθμιση σε οργανωτικό επίπεδο αλλά και την αναβάθμιση των βασικών λειτουργιών της φορολογικής διαχείρισης.

 Η ΓΓΔΕ, το ΣΔΟΕ και το πλάνο Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του προς τον προέδρο του Eurogroup δεσμεύεται για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο διορισμού του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στην ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ακόμα και μέσω περαιτέρω νομοθεσίας με στόχο να μην υπάρχουν παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η τρόικα είχε ζητήσει αλλαγές στη ΓΓΔΕ, κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις. Στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.

Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα θα:

• Ενισχύσει τη διαφάνεια και διεθνή εμβέλεια της διαδικασίας με την οποία διορίζεται, παρακολουθούνται οι επιδόσεις, και αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

• Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -εάν είναι απαραίτητο μέσω περαιτέρω νομοθεσίας- από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.

• Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τη ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και θα διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ