Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Επιτεύξιμη η αναστροφή της γήρανσης στο μέλλον!

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Νέες μελέτες που κάνουν το γύρο του κόσμου δίνουν νέα διάσταση στη φράση «για πάντα νέος», αναφέροντας πως στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό! Μέχρις στιγμής οι έρευνες έχουν γίνει σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο οι ίδιες πρακτικές θα έχουν ανάλογα αποτελέσματα και στους ανθρώπους, ωστόσο τα πρώτα δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά!

Ενδυνάμωση μυών και εγκεφαλικής λειτουργίας

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη GDF11 – που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να συντελέσει στην αναγέννηση της καρδιάς ηλικιωμένων πειραματόζωων -, έχει ανάλογη επίδραση και στον εγκέφαλο και τους σκελετικούς μυς. Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν την πρωτεΐνη και σε ανθρώπους, με την ελπίδα να έχει εξίσου καλή επίδραση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι μύες των γέρικων ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, διπλασιάστηκαν και έγιναν όπως οι μύες των νεανικών ποντικιών. Παράλληλα τα πειραματόζωα που λάμβαναν την πρωτεΐνη άντεξαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο (57 λεπτά, έναντι 35 λεπτών) σε ένα τεστ σωματικής αντοχής, από τα ποντίκια που δεν τους είχε χορηγηθεί η ίδια ουσία. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι, με τη βοήθεια της GDF11, υπήρξε αύξηση κατά 29% στα νευρωνικά βλαστικά κύτταρα, και 50% στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο των πειραματόζωων.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως στο μέλλον η χορήγηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας θα βοηθά στη μερική αποκατάσταση της μυϊκής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Θεωρούν μάλιστα πως η συγκεκριμένη μέθοδος στο μέλλον θα βοηθάει και στην επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ