Επίθεση με ρουκέτες κατά Αμερικανών στρατιωτών: Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης εναντίον μιας βάσης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων που, αν και δεν προκάλεσαν θύματα, ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσαν αμερικανικές πηγές.
Τα πυρά στην αεροπορική βάση Αλ-Μπάλαντ, 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, σημειώθηκαν ενώ η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει 5.000 έως 7.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Οι δύο ρουκέτες Κατιούσα δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές, αλλά «δεν ήταν μακριά» (από το να προκαλέσουν), δήλωσε μία από τις αμερικανικές πηγές στο Ιράκ.
«Αυτή η αναζωπύρωση των επιθέσεων», σύμφωνα με άλλη πηγή, ανησυχεί πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαθέτουν 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ.
Επίθεση με ρουκέτες κατά Αμερικανών στρατιωτών
Σε διάστημα έξι εβδομάδων, σημειώθηκαν οκτώ επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες ή της αμερικανικής πρεσβείας στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.
Στις 3 Δεκεμβρίου, πέντε ρουκέτες έπεσαν στη αεροπορική βάση Άιν αλ-Άσαντ (δυτικά), την οποία είχε επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο τέσσερις μέρες νωρίτερα. Τον Νοέμβριο, περίπου 15 ρουκέτες έπληξαν την αεροπορική βάση Καγιάρα (βορειοδυτικά).
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές και μέχρι τώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αρκείται να καταδείξει ως υπεύθυνες γενικά ένοπλες ιρακινές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μεγάλο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα, πηγές ασφαλείας κατηγόρησαν μία από αυτές, τις ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, που περιλαμβάνονται στην αμερικανική μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Το Ιράν εξοπλίζει, χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις του Χασντ αλ-Σαάμπι, ενός συνασπισμού Ιρακινών παραστρατιωτικών που έχουν ενσωματωθεί στο κράτος.
Ενώ επεκτείνεται η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, οι οργανώσεις του Χασντ έχουν καταστεί πιο σημαντική απειλή για τους Αμερικανούς στρατιώτες απ΄ό,τι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκτιμά μία από τις αμερικανικές πηγές.
«Το ερώτημα είναι: πότε θα πει κάποιος ‘αρκετά’», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι έχουν συνείδηση του κινδύνου, αλλά μερικές φορές οι Ιρακινοί εταίροι μας μάς λένε, ‘τι μπορούμε να κάνουμε;’» Ορισμένες οργανώσεις, οι πιο ριζοσπαστικές, εξακολουθούν να δρουν παράλληλα, ανεξάρτητα από το κράτος, για παράδειγμα πολεμώντας στη γειτονική Συρία, στο πλευρό των στρατευμάτων του καθεστώτος.
Το Ιράκ, μια από τις λίγες χώρες στη Μέση Ανατολή που είναι ταυτόχρονα σύμμαχος της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, έχει καλέσει κατ΄επανάληψη να μην χρησιμοποιείται το έδαφος της χώρας για έναν πόλεμο διαντιπροσώπων.
Πηγή: cnn.gr