Τρεις ημέρες αφότου ο 50χρονος Taleb al-Abdulmohsen χτύπησε με το αυτοκίνητο τη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν το κίνητρο του Σαουδάραβα άνδρα. Οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό παρελθόν αντιισλαμικών συναισθημάτων και αυξανόμενης δυσαρέσκειας ενάντια στις μεταναστευτικές πολιτικές της Γερμανίας.
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ δήλωσε την Κυριακή (22 Δεκεμβρίου) ότι εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες ασφαλείας πριν από την αιματηρή επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Μαγδεμβούργο.
Τόνισε περαιτέρω ότι ο δράστης «δεν ταίριαζε σε κανένα προηγούμενο πρότυπο» επειδή «ενήργησε σαν ισλαμιστής τρομοκράτης αν και ιδεολογικά φαινόταν να ήταν ξεκάθαρα εχθρός του Ισλάμ».
Τα στοιχεία που εγείρονται γύρω από το προφίλ του δράστη, την καλύτερη γνώση των γερμανικών αρχών αλλά και τις συνθήκες ασφαλείας σε χριστουγεννιάτικες αγορές και ευρύτερους δημόσιους χώρους στη Γερμανία είναι πολλά. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές για πολλά. Ήδη από το 2013 είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο από δικαστήριο για διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Έκτοτε υπήρχε πλήθος αναφορών και καταγγελιών για το πρόσωπο του με πολλές και διαφορετικές αφορμές, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν προειδοποιήσει τη Γερμανία για την εξτρεμική δράση του στο διαδίκτυο, ζητώντας την έκδοσή του στη Σαουδική Αραβία .
Ο Τάλεμπ Αλ Α. Από την άλλη, σχολιάζουν γερμανικά μέσα, κατάφερε να λάβει προσφυγικό στάτους στη Γερμανία το 2016 με ιδιαίτερη ευκολία και παρά την προηγούμενη καταδίκη του, ενώ η Γερμανία είχε επίσης απορρίψει την έκδοσή του. Επίσης το 2023 μετά από αξιολόγηση του φακέλου του από τις ανακριτικές αρχές του Μαγδεμβούργου και την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης του Μαγδεμβούργου δεν συνιστούσε «συγκεκριμένο κίνδυνο» για τη γερμανική δημόσια τάξη.
Βραδιά τρόμου από νεοναζί στο Μαγδεμβούργο
Χθες βράδυ όμως το Μαγδεμβούργο βάφθηκε με μαύρο και για έναν ακόμη λόγο. Περίπου 1.000 νεοναζί έσπειραν τον φόβο στους δρόμους της πόλης, την ώρα της τελετής μνήμης, με ναζιστικά συνθήματα και τραγούδια και τον χιτλερικό χαιρετισμό, φωνάζοντας «έξω οι ξένοι», «εμείς είμαστε ο λαός», αλλά και ζητώντας «επαναπατρισμό (Remigration). βασικό σύνθημα που υιοθετείται στον επίσημο πολιτικό λόγο και στα προεκλογικά πλακάτ της για τις μαζικές απελάσεις ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο η AfD .
Για διαδρομές τρόμου με τα τοπικά τρένα από και προς το Μαγδεμβούργο κάνουν λόγο επίσης αυτόπτες μάρτυρες.
Οι Δεκάδες νεοναζί είχαν κατακλύσει βαγόνια, εκφοβίζοντας επιβάτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, εξαπολύοντας ρατσιστικές ύβρεις, απειλώντας για χρήση βίας αλλά και αποτρόπαια «ανέκδοτα» για το Ολοκαύτωμα, τους Εβραίους, τους Ρομά και εν γένει τους «μη καθαρούς Γερμανούς». Κατά την επιστροφή νεοσυλλογών στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής αστυνομίας που είχε σπεύσει με μεγάλες δυνάμεις συνέλαβε αρκετούς εξ αυτών, μετά από κλήσεις επιβατών.
Ανησυχία για εργαλειοποίηση της επίθεσης
Την ίδια ώρα η ανησυχία για την πολιτική της επίθεσης ενόψει των προορισμών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Αν και ο δράστης θεωρείται φανατικός αντι-ισλαμιστής, για τους ακροδεξιούς κύκλους παραμένει γνωστός ξένος που δεν έχει θέσει «στη δική τους Γερμανία». Πολιτικοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) διαμηνύουν ότι οι υπαίτιοι της τραγωδίας βρίσκονται στην τοπική κυβέρνηση (CDU, SPD, FDP), αλλά και στο Βερολίνο. Επισήμως η συμπρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ διεμήνυσε ότι ο δράστης δεν ήταν μέλος της AfD, παρά τη συμπάθειά του προς το κόμμα, όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε κάθε περίπτωση ένας δυσοίωνος προεκλογικός αγώνας έχει μόλις ξεκινήσει , με τη σκιά της μισαλλοδοξίας και πάλι πάνω από τη Γερμανία. Θα είναι ίσως ο πιο σκοτεινός προεκλογικός αγώνας των τελευταίων δεκαετιών. Πάντως μετά το Μαγδεμβούργο είναι σαφές: ότι το προσφυγικό, η θέση του Ισλάμ στη Γερμανία, η ένταξη των μεταναστών στη χώρα αλλά και η συζήτηση για μαζικές απελάσεις που μονοπωλούν την ατζέντα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους προεκλογικούς, αλλά και τους μετεκλογικούς συσχετισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ