Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ως μεγάλη ευκαιρία για ανακατάληψη του χώρου του Κέντρου βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ τη στροφή που κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στο παραδοσιακό δεξιό κοινό, με τις επιλογές του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και του Νικήτα Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής. Και οι δύο προέρχονται από την ίδια μήτρα, από τη δεξιά, αβερωφική πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς.
Συνεπώς για το ΠΑΣΟΚ αυτή η στροφή δίνει την ευκαιρία στη Χαριλάου Τρικούπη να αρχίσει να προσεγγίζει τους κεντρώους ψηφοφόρους, τους εκσυγχρονιστές ψηφοφόρους που είχαν μετακομίσει στη Νέα Δημοκρατία αρχικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια διότι έβλεπαν ότι το ΠΑΣΟΚ συναγωνιζόταν τον ΣΥΡΙΖΑ στο πιο κόμμα είναι πιο αριστερό. Το έναυσμα για την επίθεση στο Κέντρο δόθηκε με την πρόταση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Τάσος Γιαννίτσης, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εργασίας του οποίου η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό θεωρήθηκε πολύ «δεξιά» στις αρχές του 2000 και το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ δεν τον άφησε να την ολοκληρώσει, αφού ο Σημίτης έκανε πίσω στις πιέσεις. Με αυτή την επιλογή επιπλέον το ΠΑΣΟΚ θέλει να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι η κληρονομιά του Σημίτη είναι κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σφετεριστεί με τη συμμετοχή κάποιων «εκσυγχρονιστών» στην κυβέρνησή του.
Η Ελλάδα της προόδου
Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την Ελλάδα της προόδου όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Γιαννίτση. Συγκεκριμένα είπε: «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Τάσο Γιαννίτση για την τιμή που μας κάνει, αποδεχόμενος την πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τιμά την παράταξη. Στο πρόσωπό του συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα της ευθύνης, την Ελλάδα της συνέπειας. Έχουμε χρέος να στείλουμε ένα μήνυμα ότι μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με υπηρεσίες που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα βελτιώσουν ραγδαία τη ζωή των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαννίτσης τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου κάνουν να με προτείνουν ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή έχει για εμένα ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί.
Η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο ανοικτών οριζόντων αποτελούν σταθερά τις μεγάλες προτεραιότητες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε».
Βιογραφικό Τάσου Γιαννίτση
Ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και πρώην υπουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίων Νομικής, Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης, καθώς και διδακτορικού από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου για τη σύνταξη έκθεσης για τη «Σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» (Δεκέμβριος 1989 – Μάρτιος 1990) και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όπως και στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά. Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΟΣΑ και στην Επιτροπή Βιομηχανίας της ΕΟΚ.
Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούλιος 1994 – Ιανουάριος 1996) και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Ιανουάριος 1996 – Μάρτιος 2000).
Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα αναπτυξιακής και διεθνούς πολιτικής, βιομηχανικής ανάπτυξης, οικονομικών της τεχνολογίας, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κ.ά.
Διακρίσεις:
– Μετάλλιο Χρυσής Δάφνης (Δημοκρατία της Βουλγαρίας, υπουργείο Εξωτερικών, Οκτώβριος 2003).
– Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ (Κυπριακή Δημοκρατία, Νοέμβριος 2003).
– Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (Δημοκρατία της Ρουμανίας, Νοέμβριος 2003).
– Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Δημοκρατία της Χιλής, Απρίλιος 2004).
– Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Ιταλική Δημοκρατία, Μάιος 2004).
– Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Νοέμβριος 2017).
– Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Νοέμβριος 2022).
Οπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μπαμ στο Ρεπορτάζ